Artikel: Montering av bilder

Montering av bilder

sammanställd av Mattias Lundkvist

Behöver du tips med hur du monterar fotografier för att hänga dem på väggen eller göra en utställning? Då är den här artikeln bra för dig! Artikeln är ett sammandrag av de tips och erfarenheter som framkom vid vår bildverkstad kring montering av fotografier.

I artikeln hittar du även en passepartoutkalkylator där du kan beräkna vilka proportioner din passepartout bör ha för att följa den “klassiska” tumregeln.

Vi är mycket intresserade av ytterligare monteringstips, så fyll på med dina erfarenheter längst ner!

 

 

Monteringsalternativ

Det finns ett stort antal sätt att montera dina bilder på. Några av de vanligaste alternativen är :
1. Montera med passepartout och ram med glas.
Det absolut vanligaste sätten att montera fotografier på.

2. Montera med passepartout och ram utan glas.
Monterar du utan glas i ramen slipper du bekymmer med reflexer i glaset. Rekommenderas dock inte i utställningsmiljöer där det är risk för att folk pillar på den upphängda konsten.

3. Montera enbart med passepartout utan ram
Ett billigt och enkelt sätt att montera bilderna på om de får vara i fred. Kräver att du använder tjock kartong även bakom passepartouten. Kan vara en risk för att det även ser “billigt” ut.

4. Montera på cellplastskiva.
Cellplastskivorna har många handelsnamn som Kapa, Foam, Cellpannå etc. Skivorna finns ofta i flera utföranden, färger och tjocklekar från 5 millimeter. Det vanligaste är att man klistrar på fotot direkt på skivorna med lim, men det finns även skivor som är självhäftande. Enklare cellplastskivor kan slå sig och bli skeva, därför rekommenderar jag att man använder något dyrare skivor som har ett inbyggt aluminiumskikt som håller dem raka. Skivorna är inte syrafria så montera inte originalkonst direkt på dem, utan montera då ett mellanlägg av syrafri kartong.

5. Montera på/i transparent skiva
Finns flera varianter på detta. Det enklaste är att montera fotona i lamineringsplast. Har själv gjort när jag tillverkat pekböcker till barn. Blir dregelsäkert och hållbart. Kan vara svårt att laminera utan att det bildas luftbubblor.
På en del utställningar har jag sett att man monterat bilderna direkt på glas. Antagligen har man använt någon sorts lim och pressning för att montera bilderna, men jag vet inte. Kanske någon som läser detta vet mer och kan berätta?

6. Montera utan passepartout i ram
Behöver knappast kommenteras. Riskerar att se billigt och amatörmässigt ut.

 

Passepartout-tips

Om en bild har ljus bakgrund så flyter motivet lätt ut i passepartouten. Använd därför inte för bred passepartout för ljusa bilder.

En svart passepartout kan dominera för mycket så att man enbart ser passepartouten och inte bilden. Använd därför inte för breda svarta eller färgade passepartouter. Skall du ha breda passepartouter fungerar oftast vit kartong bäst.

Hur bred skall en passepartout vara? Återigen en fråga om tycke och smak. Många rekommenderar ca 5 cm runt bilden.

I bland monterar man en liggande bild i en stående ram, vilket kan vara effektfullt i enstaka fall.

Tänk på att bildytans mått i passepartouten måste vara mindre än själva fotografiet för att du skall ha lite monteringsmarginal. Vanligtvis lämnar man ca 5 mm i marginal på varje sida.

Skall man montera bilden centriskt i passepartouten eller förskjutet? Vanligast är att bilen placeras något förskjutet uppåt i passepartouten. Tänk på att detta innebär att du får skära stående och liggande passepartouter för sig.

Det finns en gammal regel med okänt ursprung som fotoklubbar som vår egen använder för att placera bilden på passepartouten. Så här lyder regeln:

Lägg bilden i övre vänstra hörnet på kartongen.

Förläng linjen AB ut till D.
Från BD’s mittpunkt C dras en normal till G.
Från mittpunkten E på linjen DF dras en linje till bildhörnet A.
Skärningspunkten H anger nu placeringen av bildens nedre högra hörn.

Låter det krångligt? Med passepartoutkalkylatorn nedan kan du enkelt beräkna hur mycket “ram” du skall ha på varje sida av bilden.

 

Passepartoutkalkylator

Kalkylatorn laddas ned som Excel-fil

Ladda ned Passepartoutkalkylator

 

Monteringen

En “självlagande” skärplatta kan vara bra som underlag. Har du ingen så går det lika bra med överblivna bitar av passepartout-kartongen.

 

Om du skall skära mer än någon enstaka passepartout så rekommenderar jag att du gör en mall för att skära ut rätt invändigt och utvändigt mått. Mallen på bilden fungerar både för liggande och stående ramar. Jag har gjort mallen av samma papper som jag använder som isolerkartong.

 

Här ser du passepartouten när yttermåttet skurits till och innerramen ritats upp med blyerts på baksidan.

 

Lägg på passepartoutknivens linjal på den uppritade linjen och placera kniven i skåran.

 

För fram kniven så att markeringen på kniven överensstämmer med den tvärgående linjen på kartongen.

 

Tryck ner knivbladet med tummen tills bladet bottnar. Om bladet inte skurit igenom hela kartongen so beror det antagligen på att du inte tryckt tillräckligt hårt, eller så behöver skärdjupet på kniven justeras.

 

Ta ett fast grepp om linjalen med vänsterhanden och skjuv kniven framåt i lugnt tempo tills knivens markering när nästa tvärlinje. Gör om proceduren med övriga tre sidor.

 

Nu är det dags att tejpa fast isolerkartongen (baksidan). Placera passepartouten och isolerkartongen bredvid varandra i passepartoutens överkant. Tejpa ihop delarna med 2-3 tejpremsor. I bilden har tejpen färgats orange så att du lättare skall se dem.

 

Vänd på passepartouten och placera ditt fotografi mellan passepartouten och isolerkartongen i den position du vill ha den. Lägg på en tyngd på fotografiet så du fixerar det. Vik därefter upp passepartouten.

 

Nu är det dags att tejpa fast bilden. Tag två tejpremsor och tejpa fast dem i på baksidan av fotografiet i så tejpen sticker upp ett par centimeter i fotografiets överkant. Placera sedan två tejpbitar på tvären över gångjärnet så ett T bildas. Tejpbitarna har färgats i bilden för att tydliggöra placeringen.

 

Du har nu gjort färdigt din passepartout och är redo för att placera den i en ram och hänga din utställning. Mer om detta i en kommande artikel.

 

Materialkostnad

Här är ungefärliga kostnader för material. Uppgifterna kontrollerade i Göteborgsbutik september 2005.

Passepartout vit/benvit 2mm 120×91 cm 100 kr
Passepartout Svart 2mm 112×82 cm 100 kr
Isolerkartong 300 g/m2 78×52 cm 20 kr
Syrafri pappersrtejp 50 kr
Ram 40×30 cm (IKEA-Reslig, plastfront) 69 kr
Ram 50×40 cm (IKEA-Ribba, glasfront) 119 kr

En 30×20 cm bild placerad i 40×30 cm ram kommer då att kosta följande i materiakostnad:

Passepartout Svart 2mm 16,50 kr
Isolerkartong 300 g/m2 10 kr
Syrafri pappersrtejp ca 1 kr
Ram 40×30 cm, IKEA-Reslig 69 kr
Totalkostnad: ca 100 kr

Ramning

Reflexfritt glas rekommenderas ofta för utställningar för att minska blänket. Men smaker det så kostar det… Enbart glaset kan kosta dig över 100 kr per 40×30 cm tavla. Frågan är om det är värt priset.

Vilket är bäst, matta eller blanka bilder? Råden kring detta varierar beroende på tycke och smak. Testa gärna att montera en blank och en matt bild i ram och jämför sedan bilderna. Är det skillnad i reflexer, blänk och detaljrikedom i bilden.

Länkar

Krams tips och råd om ramning

19 reaktioner till “Artikel: Montering av bilder”

  1. Marino Karlsson

    Hej Brita! Pröva att ta kontakt med Uppsala Fotografiska Sällskap för en verksamhet liknande vår. Annars rekommenderar jag dig att besöka en ramverkstad i din närhet så får du en bättre överblick över alla de material och valmöjligheter som finns. Mvh Marino Karlsson, FFG

  2. Brita Hännestrand

    Jag är intresserad av era olika förslag till montering. Jag har analoga bilder från 60-talet som min f d man som var fotograf har tagit och skulle vilja ha dem monterade. Av ålderskäl kan jag inte göra jobbet själv. Jag skulle vilja se de olika möjigheter till montering som finns för att kunna välja den metod som passar bilderna bäst. -- Finns någon verksamhet motsvarande er i Uppsala som skulle kunna hjälpa mig.¨

  3. Anders Olofsson

    Själv brukar jag använda de klassiska måtten 5 ovan och 6 under (man brukar vilja ha något tyngre nedtill).

    Höger-vänstermåtten är ju helt symmetriska, så de utgör inget problem. Jag är snål med passepartouten och brukar bara lägga till 3-4 mm överlappning. Så jag skär 3-4 mm innanför bildkanten på vardera sidan.

    För att få ovan- och undermåtten, mäter jag skillnaden mellan bildens höjd och passepartoutkartongen eller ramen. Lägger till 2x3 eller 2x4 mm och får då ett sammanlagt mått på över-och underdel.
    Detta delar jag med 11 och multiplicerar med 5 resp 6, vilket då blir de önskade måtten.

    Om man kommer att ha brant belysning och en ram, brukar skuggan under överkanten ge samma effekt som ovanstående, även om man skär passepartoutens över- och underkanter symmetriskt. Den går då att använda både i stående och liggande format.

  4. Marino Karlsson

    Hej Sandra!
    Om inte fotot sitter stenhårt kanske du kan försöka att lirka loss med hjälp av en tunn skalpell eller ett rakblad.
    Mvh Marino Karlsson, FFG

  5. Sandra

    Har ni tips på hur jag lossar en fotoprint som limmats på en förlimmad kapaskiva. Den har i flytten släppt i limningen och bubblat sig. jag vill gärna försöka rädda den och lossa den för att klistra fast på nytt. /Sandra

  6. Marino Karlsson

    Hej Thomas! Denna artikel ligger tydligen kvar på vår server och kan hittas via Google. Sidan är egentligen avlänkad från vår huvudsida sedan lång tid tillbaka. Kanske borde vi återinföra en sektion med lite tips och tricks igen på hemsidan. Verkar ju finnas ett intresse. Tack för ditt fina bidrag i så fall! Uppskattas!
    Mvh Marino Karlsson, FFG

  7. Thomas Lundman

    Hej.
    Om det nu är fler än jag som tittar in här ibland och undrar om det någonsin kommer att dyka upp någon passepartoutkalkylator igen, så kan jag trösta er med att jag (med hjälp av min son) skapat en egen version i Excel.
    Det är fritt fram att ladda ner den här: https://www.dropbox.com/s/bx4b7jw1pazhnlc/Passepartoutkalkylator.xlsx?dl=0
    Jag kan inte lova att den finns kvar i min Dropbox för all framtid, så ni som gör denna hemsida får gärna lägga upp den för nerladdning här också om ni vill.

  8. Tavelram

    Litet tips, ramar brukar vi köpa på http://www.tavelram.se, där kan man välja de mått man behöver. Har varit mycket smidigt för oss då vi inte behöver anpassa bilderna till färdiga ramar, utan de storlekarna vi vill ha.

  9. Helen

    Tips på bra butiker i gbg som säljer just dessa matrial? Gärna butiker med bra pris =)

    Tack på förhand// Helen

  10. Johan

    Har ni några tips på vart man köper cellplastskivor av bra kvalitet?
    Gärna i Stockholm.

  11. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

    Det är helt rätt Anders. Vi fick problem med den då vi flyttade till nya hemsidan. Vi har inte riktigt listat ut hur vi ska få det att funka än, men vi ska göra vårt bästa för att det ska lösa sig.

  12. Anders

    Hej,
    Funkar inte passepartoutkalkylatorn, eller är det jag som gör fel på nåt sätt?

    //A

  13. Jacob von Post

    Hej.
    Tackar för en bra artikel. Angående att montera bilder i/mellan transparanta skivor, så tror jag att du kanske kan mena en teknik som kallas DIASEC. Jag har bara sett det en gång på en utställning på Dunkers i Helsingborg. Helt klart imponerande montering. Det finns lite att läsa om det på den här länken:
    http://www.wilcovak.nl/uk/diasec/diasec.htm
    Hälsningar Jacob

  14. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

    Hej Claes!

    Vi har haft problem med att flytta över den ifrån den gamla hemsidan. Vi arbetar på en lösning.

  15. Claes Rehn

    Hej! Har ni tagit bort passepartoutkalkylatorn? Vi har använt den på bildlektioner i min klass och jag tyckte den var så bra att jag länkade till den från skolans hemsida.

    Hälsningar Claes

Lämna ett svar