VI HAR FYLLT 80 ÅR!

Den 28 november 1936 hölls ett konstituerande sammanträde och en interimsstyrelse tillsattes för bildandet av Fotografiska Föreningen i Göteborg. 80 år senare lever föreningen kvar i allra högsta grad, stark och vital. Under 2016 firade vi jubilaren stort! Under året genomfördes en mängd aktiviteter, utöver våra vanliga träffar och utflykter, för att uppmärksamma detta!

 

JUBILEUMSBOK

Inför vårt jubileum sammanställdes en bok tillägnad jubilaren. I boken kan man ta del av föreningens långa historia från starten fram tills idag. Mycket har hunnit hända under 80 år. Föreningens medlemmar har bidragit med bilder och kommentarer till boken som visar på en fantastisk mångfald. Här finns bilder på människor, djur, natur, sport och mycket annat. Boken är på 70 sidor och finns till försäljning via klubben.

 

Redaktionsgruppen som stått för idé, text och utformning av jubileumsboken: Ulf Arensberg, Kent Segesten, Géza Ribberström Pályi, Eva Brandin och Martin Bergström.

 

AKTIVITETER

Kulturkalaset fick vi möjligheten att berätta om vår förening och vårt 80-årsjubileum. Hans Carlbrand och Hugo Stiernspetz ställde upp och axlade ansvaret med den äran. De blev intervjuade på Götaplatsens stora scen och allt gick galant. I samband med eventet rullade även ett bildspel på storbildsskärmen med foton från föreningens medlemmar.

Vi deltog så klart även i Planket. Bilder från vår jubileumsbok kunde beskådas och vi passade på att informera om föreningen.

 

FESTLIGHETER

En stor fest hölls på Skansen Lejonet i oktober för medlemmar och deras respektive. Efter välkomstdrink och lite mingel gav en kunnig guide en underhållande historielektion om befästningen. Väl till bords tog FFG:s ordförande Olle Orrö till orda och hälsade alla välkomna. En välsmakande italiensk buffé avnjöts och många glada skratt och intressanta diskussioner kunde höras bland borden. Claes Hillén höll låda och underhöll alla med ett fint bildspel. Kvällens festfixargäng hade skapat några uppskattade, men lätt förvirrade, tävlingsmoment som lockade till stor munterhet. Kvällen avslutades med musik och dans.

 

UTSTÄLLNING

Hela november månad ställde föreningens medlemmar ut i Scandinavian Photos utställningslokal i Mölndal. All vår bredd visades upp. Undergrupper som Analog, Natur, Porträtt och Gatufoto var representerade. FLUF, Fotografiska Lilla Ungdomsföreningen, var självklart också på plats. Monica Wennblom, ordförande för Västra Sveriges Fotoklubbar, invigningstalade och klippte bandet (en filmremsa – vad annars?) på öppningsdagen. Det bjöds på dricka och tilltugg på ett mycket välbesökt vernissage. Varje lördag hölls även ett inspirerande föredrag. Föreningens egna Ulf Arensberg och Kent Segesten hörde till föreläsarna. Sarah Lycksten var också inbjuden och höll ett föredrag om historiska fototekniker.

Ett fantastiskt år. Nu ser vi fram emot de följande 80!