Medlemsprofil: Daniel Hasselberg

Vi tar en titt på vår medlem och tävlingsansvarige, Daniel Hasselberg

Hur många år har du fotograferat?

Jag fotograferade eller vad man ska kalla det en del när jag gick på högstadiet. Fotograferat på “riktigt” dvs att ha en plan och vilja med mitt fotande och hänge sig åt det på riktigt har jag kanske gjort i 2, 3 år någonting.

Varför började du fotografera?

Vet faktiskt inte riktigt. Att fotografera innehåller så många delar för mig. Upplevelser, färger, kompositioner, andras åsikter om mina bilder, tekniken kring fotografering, äventyr, efterbehandling, utmaningen i att kunna bli bättre på något osv osv… jag får väll säga lite blekt att de är en kombination av ovanstående.

Frågan skulle ju kunna vara: Varför har du fortsatt att fotografera? Om det var frågan skulle nog svara: Att det ger så oerhört mycket tillbaka. Det är världens bästa hobby! 

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

… viktigaste egenskapen är nog att ha flera bra egenskaper. Räcker inte långt att vara bra på bara en sak. Men som med allting annat så måste du ju ha viljan att utvecklas. Annars blir det svårt att nå några resultat.

Vilken bild drömmer du om att ta?

Vet faktisk inte riktigt det.. jag funderar inte så mkt på sådana saker… däremot upplevelser kring det… att gå Inka leden eller något liknande… Men om det kommer en räv med en orm i munnen som har en padda i munnen som i sin tur har en grävling i munnen så hoppas jag att jag har kameran framme!

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Kan inte säga ngn specifik bild men en av mina favorit fotografer är Steve Bloom, några av hans bilder kanske.

Hur ser en typisk bild tagen av dig ut?

Jag kan inte riktigt svara på det. Jag tycker nog själv att jag har en någorlunda varierande stil även om jag kanske inte har det. Jag har upptäckt till min förskräckelse att jag knappt har en enda bild där det är människor med.

Jag försöker hur som att få till kompositionerna. Det är också trevligt tycker jag om bilden har en godkänd tekniskt kvalitet utan för utbrända områden osv. Jag hoppas att om någon skulle ha vänligheten att säga att denna bilden är typisk för mig tycka den var – “väl och noggrant gjord”!

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

Saker står aldrig allena. Som alltid är det en kombination av företeelser ger ett resultat. Tekniken är rätt så ointressant den är ju bara ett medel. En bra komposition ger oftast en bra känsla.

Är foto en materialsport?

Jag kan inte säga att det inte är det. Prylarna är ett nödvändigt ont på ngt vis. Man kan ju inte ta bilder utan ngn kamera. Tekniken går ju framåt något våldsamt också. Det gäller tycker jag att försöka hänga med. Vill du verkligen prestera så behöver du material.

Vill du lära dig att köra Formel 1 bil så är det bra om du har en Formel 1 bil. Lite svårt att komma ifrån det tyvärr. Men det gäller verkligen att akta sig så att materialet inte tar överhand. Man vill ju inte bli en “tekniknörd”. De tar sällan några bra bilder.

Beskriv din bästa bild med ord:

Min bästa bild? Vilken är det? Tala om det så ska jag försöka! Ok, jag tar nog “The Beast” i så fall.

Klicka på bilden för att se den i större format 

En harmoni mellan komposition, motiv, teknik och tillfälle. Jag tittar inte ens genom kameran utan håller den 1 cm ovanför vattenytan. På ngt vis så känns den levande och död på samma gång tycker jag. 

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

God mat, öl och whiskey, film, dataspel, Historia WWII, Musik då jag i ett tidigare liv var discjockey. Jag är inte säker på att man kan kalla allt för intressen men detta är i alla fall några saker som jag tycker om. 

Vilka inspirationskällor har du?

Min trogne vapendragare Johnny Buchwald för att han är rolig att fota tillsammans och har en härlig energi. Göran Kvick för att han har ett stort kunnande en härlig känsla och att han delar med sig av sin kunskap. Som tidigare nämnd Steve Blooms bilder men jag ser det egentligen inte som en inspirationskälla. Inspirationskällor ska man ha nära sig!

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Kolla in http://www.stevebloom.com/ kanske kan det inspirera någon lite grann. Jag vill också länka till Onexposure. http://1x.com/ En vansinnig stor variation av bra bilder. Surfa om kring en stund. Häpnas, förvånas och fundera. Kolla olika kategorier och fotografer och deras arbete.

Om du känner för det engagera dig i sidan. Men bered dig på en shock. Det är vansinnig tuff och känns inte alltid så rättvist. 2 länkar till, det har inte något med fota att göra men det är väldigt nyttigt att skratta lite ibland. Kolla därför dessa 2 klipp.Vilken var din första kamera?

Kommer inte ihåg med säkerhet men jag kommer ihåg att jag hade en gul Minolta som var vattentät! Blidkvalitén var dock usel!

Hur många kameror har du ägt?

6, 7 stycken kanske. Just nu har jag en Nikon D3 som presterar något vansinnigt bra. 

Har du vunnit någon fototävling?

Jag vann FFG´s klubbmästerskap. Det är väll i stort sett den enda tävling jag har ställ upp i.

Har du några fotoprojekt på gång?

Nej, inte direkt. Samtidigt som jag verkligen brinner för att utveckla mitt fotande så försöker jag också att skynda långsamt. Det är min hobby. Det får inte bli för stor “press”. Ett “projekt” är väll att fortsätta ungefär som jag gör nu. Lära mig lite här och där. Hitta de små “pusselbitarna”. Kan jag hålla min utvecklingskurva och inte stagnerar så kanske det blir bra till slut!

 

Flera medlemsprofiler hittar du här.

Lämna ett svar