Medlemsprofil: Johnny Buchwald

Vi tar en titt på vår medlem och webmaster, Johnny Buchwald.

Hur många år har du fotograferat?

Jag började fotografera seriöst hösten 2005 då jag köpte min första systemkamera, en Nikon D50.

Varför började du fotografera?

Jag tror att det till en början var för att jag dels hade ett stort teknikintresse och för att en god vän fotograferade. Jag hade tidigare haft en linte CoolPix, mest i dokumentärt syfte och så blev jag av med den under en resa i Thailand. Så jag köpte en systemkamera och på den vägen är det.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

Att man tycker om det man gör! Det ska vara roligt annars är det ju ganska meningslöst. Våga testa sig fram och inte vara rädd för att göra fel. Det finns inga rätt och fel!

Vilken bild drömmer du om att ta?

Bilden kommer ofta i andra hand för min del. Jag drömmer mer om upplevelserna än om bilderna. Jag drömmer om en tidig morgon då dimman smyger sig fram mellan träden som en våg av rök och så lättar den för ett ögonblick och där står vargen. Det där ögonblicken då man får ögonkontakt, det drömmer jag om. Får jag en bild också, är jag ännu lyckligare.

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Det finns en bild som jag alltid bär med mig och som påverkade mig väldigt starkt då jag såg den första gången. Det är en bild av H.S. Wong från 1937. En stark krigsbild från en tågstation i Shanghai.

Jag vet inte om jag egentligen skulle vilja vara där och ha tagit bilden, men den är enormt stark och berör.

Hur ser en typsik bild tagen av dig ut?

Det är absolut något från naturen. En landskapsbild, gärna med en vattensamling i förgrunden. Nu på senare tid har det varit mycket fåglar i skogen. Jag älskar djur och vill gärna få med de på bild.

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

Tekniken är nödvändig och ett bra redskap och kompositionen kan göra väldigt mycket för en bild, men i slutändan handlar det ändå om känslan i bilden. Känslan avgör om det är en bra bild för mig.

Är foto en materialsport?

Nej, det är det egentligen inte. Man kan göra det till en materialsport om man vill, men då är nog teknikintresset en viktig del i ens hobby. Jag tycker det är kul som fasen med prylar, men upplevelserna och bilderna är ändå det viktigaste i slutändan!

Jag stötte på några fritidsmänniskor i skogen en gång och en av dem sa; “en hobby som inte kostar pengar, är ingen hobby”.

Beskriv din bästa bild med ord:

Jag tillhör de lyckliga som inte tagit min bästa bild än.

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Jag har nog inget intresse som kan mäta sig med mitt intresse för fotografering, men jag tycker om att lyssna på musik och titta på film. Umgång med nära och kära.

Vilka inspirationskällor har du?

Jag tittar väldigt mycket på bilder och mycket på bilder av storheter som Hans Strand, Staffan Widstrand, Terje Hellsø, men också i min egen omgivning. Daniel Hasselberg här i klubben har också varit en stor inspirationskälla till mitt fotograferande. Bara att vi pushar varandra gör att det går framåt.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Finns många härliga böcker, men här kommer några tunga pjäser!

Historien måste berättas av Micke Berg
Rovdjur av Magnus Elander, Staffan Widstrand & Johan Lewenhaupt
Vilda Sverige av Staffan Widstrand
Viljans Väg av Mattias Klum
Örnarnas Rike av Brutus Östling

När det gäller länkar så har jag nog inga stora överaskningar där. Men jag besöker dagligen:

JohnnyBuchwald.com
Moderskeppet.se
D70Sverige.se
Kamera & Bild

Vilken var din första kamera?

Jag tror att det kan ha varit en kompaktkamera från Sony….P32, tror jag den hette. Sedan blev det en CoolPix 4600 från Nikon och sedan började jag med systemkameror från Nikon. 

Hur många kameror har du ägt?

  • Sony CyberShot P32
  • Nikon CoolPix 4600
  • Nikon D50
  • Nikon D70s
  • Nikon D300 (nu)

Har du vunnit någon fototävling?

Jag har vunnit några tävlingar på nikonforumet D70Sverige.se men annars är det tunnt på den fronten. Fast jag ska spöa Daniel Hasselberg i årets närvarotävling på FFG. 

Har du några fotoprojekt på gång?

Jag har börjat en del med att mata fåglar och ska se vad det kan ge, men just nu fotar jag mest på bara för att det är så jäkla kul. Men visst har jag en del tankar om lite mer seriösa projekt. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

 

Flera medlemsprofiler hittar du här.

Lämna ett svar