Artikel: Bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering

av Mattias Lundkvist

Känner du igen frågan, “Du som tar så bra kort, kan inte du fotografera på vårt bröllop?”. Denna guide är skriven för dig som precis som jag är en glad amatörfotograf och som någon gång fått denna fråga från släkt eller vänner.

Artikeln är alltså inte skriven ur ett professionellt perspektiv och jag har därför bortsett från vissa grundläggande saker en yrkesfotograf bör ta hänsyn till som äganderätt till bilderna, betalning etc.

Innan du tackar ja

Bland de fotouppdrag som engagerar personer mest på olika diskussionsforum gäller för eller emot att anlita amatörfotografer till bröllopsfotografering. Orsaken till detta är flera. En orsak är att det är en av brudparets viktigaste händelser i livet, och då är det inte roligt att misslyckas med bilddokumentationen. Som kompis eller släkting vill man gärna “ställa upp” när någon ber en att fotografera deras bröllop även om det kan kännas lite nervöst att tacka ja till uppgiften första gången.

Pratar man med mer eller mindre vana fotografer så brukar de vara uppdelade i två läger. Dels de som avråder er från att befatta sig med bröllopsfotografering överhuvud taget, dels de som inte ser några problem alls med att göra det. Jag ligger någonstans mitt på skalan

Jag har själv två huvudregler för om jag skall fotografera ett bröllop. Den första är att det skall vara nära vänner eller släktingar som skall gifta sig. För det andra så måste jag själv känna att jag vill fotografera dem. Jag vill inte känna att jag “måste” göra det.

För de officiella porträtt och studiobilderna rekommenderar jag brudparet att kontakta en professionell fotograf. En välrenommerad bröllopsfotograf har helt annan möjlighet att skapa bra bilder för förstoring än vad du som amatör har. De har dessutom försäkringar som kan hjälpa om fotograferingen misslyckas. Vill inte brudparet anlita en yrkesfotograf för dessa bilder så tar jag givetvis även sådana bilder.

Några vänner till mig betalade dyrt för att anlita en yrkesfotograf (dock ej bröllopsfotograf visade det sig) och blev besvikna på resultatet då mina bilder blev betydligt bättre än fotografens. Så betala dyrt är inte alltid bra. Då blir man givetvis smickrad, med det är desto tråkigare om man som ensam porträttfotograf misslyckas med bilderna.

Kom ihåg att det är ditt eget val om du tackar ja eller nej och det viktigaste är att du och bröllopsparet vet vad ni ger er in i.

Planeringen

Sitt ner tillsammans med brudparet i god tid innan bröllopet och diskutera igenom vilka typer av bilder de vill ha från bröllopet. Titta gärna på bilder i bröllopstidningar, på Fotosidan.se, kompisars bröllopsbilder mm och låt er inspireras. Jag brukar skriva ned en lista på de bilder som brudparet vill ha och har med listan som en lathund under bröllopet.

Om du har möjlighet att besöka kyrkan innan bröllopet är det värdefullt för att se hur ljust det är i kyrkan och för att hitta lämpliga fotovinklar.

För att se hur ljuset faller in i kyrkan är det en fördel om du kan besöka kyrkan vid den tidpunkten på dagen som vigseln kommer att äga rum.

Försök dessutom hitta några bra platser för gruppfotografering.

Be brudparet fråga prästen innan bröllopet när och hur han/hon vill att du fotograferar och respektera detta. Förklara också att du kommer att ta bilderna utan blixt.

Om du inte är med hela dagen, ge brudparet en enkel kamera dagen laddad med film så det kan ta bilder vid de tillfällen du inte är med, tex hos frisören, innan inmarschen, färden från festen, ankomsten till övernattningen, mm.

Gör upp redan innan hur bilderna skall levereras så ni är överrens. Levererar du papperskopiorna och negativen till dem eller ger du dem den exponerade filmen och låter dem framkalla bilderna själva.

Utrustningen

Det finns inget rätt eller fel när det gäller utrustning, men ju högre krav brudparet (och du) har, desto mer utrustning kan du ha nytta av. Precis som vid all annan fotografering gäller dock att du bara har nytta av sådan utrustning som du behärskar till fullo. Så om du lånar någon kamera eller andra tillbehör, lär dig dem i lugn och ro innan bröllopet. Känner du dig osäker med någon utrustning är det bästa att inte använda den.

Kamera

Jag använder två systemkameror under bröllopsfotografering. Dels för att ha en backup ifall en skulle gå sönder och dels för att jag kör olika film i dem.

Kompaktkameror går också att använda, men då får du göra klart för brudparet att de inte kan vänta sig underverk. Du kan inte styra slutartid, bländare, exponeringsvariationen på samma sätt som med en systemkamera. Objektivet är också oftast optiskt sämre än i en systemkamera.

Om du använder en digital kompaktkamera får du dessutom mer brus i bilden eftersom sensorn i en kompaktdigital är betydligt mindre än i en digital systemkamera.

Objektiv

För att komma nära brudparet i kyrkan behöver du antagligen ett objektiv med längsta brännvidd på 200-400 mm.

För fotografering under mingel och middag kan det vara bra med en allroundzoom på 28-100 mm.

Om jag planerar att ta rena porträttbilder så brukar jag använda objektiv i brännviddsspannet 80-120 mm.

Ett extremt vidvinkel kan också användas (under 20 mm), men jag brukar undvika det när jag fotograferar gäster som inte känner mig väl. Det kan upplevas integritetskränkande att en okänd person står på 20 cm håll och trycker upp en jättekamera i ansiktet på dig…

Känns det som du behöver massor av objektiv? Jag brukar använda i huvudsak mitt 28-135 objektiv som täcker de flesta situationer som kan uppkomma under dagen. Dessutom brukar jag ha med ett långt tele för bilder i kyrkan och för att kunna ta bilder lite mer anonymt i folkvimlet. Så i verkligheten blir det bara två kameror med ett objektiv på varje.

Film

Hittills har jag alltid fotograferat med analog film under bröllopet, men nästa gång byter jag troligtvis ut den ena mot en digital. Än så länge har jag känt mig tveksam till att lagra ett för brudparet så viktigt material enbart på digitala media.

Vid normala ljusförhållanden har jag använt ISO 800 i den ena och ISO 100 i den andra kameran. På så sätt kan jag få bra slutartider i kyrkan utan att använda blixt, samtidigt som jag har en finkornig film för porträttbilderna utomhus efter uttåget.

Använd negativ film och inte diafilm eftersom negativ film har bredare exponeringsomfång och klarar olika färgtemperaturer bättre än vad dia kan. Med negativ film är det alltså mindre risk att du felexponerar bilderna eller får störande färgstick.

Om du inte vill lägga pengarna på proffsfilm så fungerar konsumentfilmer som Fuji Superia oftast tillräckligt bra. När jag fotograferar porträtt och studiobilder tycker jag Kodaks Porta 160 fungerar bra pga de neutrala färgtonerna.

Förr använde jag även svartvit film under bröllopen, men numer fotograferar jag allt i färg. Vill brudparet sedan ha svartvita bilder så skannar jag in negativen och konverterar till svartvitt i datorn.

Stativ

Under festen och i kyrkan är det bra om man slipper använda stativ. Man är mer rörlig utan stativ. Om du ändå måste använda stativ i kyrkan, använd ett enbensstativ.

Enda tillfällena när jag använder stativ är när jag tar porträttbilder samt om jag själv vill vara med på gruppbilderna.

Övrigt

Glöm inte ha fräscha batterier i kameran och blixten. Ha extrabatterier nära till hands.

Beräkna hur mycket film eller minneskort du behöver och lägg på en god marginal. Finns inget värre än att få slut på film halvvägs in i bröllopet.

Polfilter kan vara bra att använda för att få fylligare färger vid utomhustagningar, annars brukar jag inte använda några filter under bröllopen.

Den stora dagen

Idag är det den stora dagen. Var i god tid till kyrkan, speciellt om du inte haft möjlighet att vara på plats innan och rekognoserat. Presentera dig för prästen.

Mät ljuset i kyrkan så att du ser att du kan använda den film du tänkt dig. Klarar du dig utan stativ? Är kyrkan ljus eller mörk? I en ljus kyrkan kan du behöva överexponera bilder ett halvt till ett steg för att inte få underexponerade bilder. Speciellt viktigt är det om du använder ISO 800-film som är känslig för underexponering. Det är lätt att få gryniga bilder.

Se ut lämpliga platser för eventuella gruppfoton.

Om du skall fotografera samtliga gäster så är det en bra idé att göra det när de anländer till kyrkan. Gästerna kommer i små grupper till kyrkan och det är lätt att pricka av dem.

Möt gästerna utanför kyrkan tillsammans med värdparet och ta dem åt sidan för fotografering. Glöm inte variera bilderna med enskilda personer, gruppbilder, närbild, olika bakgrund mm.

Annars blir det lätt ganska monotont att titta på 50 likadana bilder av gästerna.

Om du får lov att fotografera under själva akten så gör det helst utan blixt. Det är ganska störande för gäster och huvudpersonerna om det blixtrar under ceremonin. Dessutom skulle du behöva en mycket kraftig blixt, alternativt sitta nära “scenen”. Jag föredrar därför att sitta bland övriga gäster i bänken och arbeta med ett teleobjektiv. Fånga gärna detaljer i ceremonin som altartavlan med valda psalmnummer, ringen som prästen håller upp vid välsignandet, en snabb blick från bruden mot brudgummen etc. Ett ledord för ditt arbete i kyrkan är respekt. Respekt för brudparet och den heliga ceremonin.

Efter uttåget ur kyrkan brukar följa en stunds mingel, gratulationer och fotografering utanför kyrkan. Då brukar det vara ett stort ståhej runt brudparet då alla mormödrar, kusiner och vänner. Det är svårt att få till några bra bilder i den allmänna röran. Det svåraste brukar vara att få brudparet att titta in i din kameran samtidigt eftersom det är mycket som händer kring dem och det brukar vara svårt att få deras odelade uppmärksamhet. Stunden utanför kyrkan brukar jag därför ägna till att fotografera gästerna, prästen, och interiörbilder inuti kyrkan. Glöm dock inte att gratulera brudparet!

När alla fotograferat och gratulerat klart beger sig brudparet iväg mot festlokalen. Då kan det vara lämpligt att göra en halvtimmes stopp vid någon fin sjö eller liknande för att ta lite bilder i enskildhet. Ni skall dock ha rekognoserat fotoplatsen i förväg så ni slipper leta efter den nu. Nu när du är ensam med brudparet är det mycket enklare att ta bra bilder.

Ta gärna med något litet att äta och dricka till brudparet (jag var i alla fall mycket hungrig efter kyrkan på mitt eget bröllop). Undvik starkt solljus på porträttbilderna om du inte använder upplättningsblixt eller reflexskärm för upplättning av skuggorna. Ställ brudparet i skuggan så får du en mjukare kontraster och bättre färger i bilderna.

Under resten av bröllopsfesten njuter du av mat, underhållning mm samtidigt som du låter kameran arbeta. Blanda obligatorisk dokumentation av talare, maten och brudvalsen med mer okonventionella bilder.

Vill du vara mer anonym under den efterföljande festen så kan du med fördel övergå till att fotografera med en liten kompaktkamera. “Festbilder” brukar man ha överseende med om de har något lägre bildkvalitet. desto viktigare är det att vara med när det händer och fånga stämningen.

Efter bröllopet

Jag gör ingen framkallning själv. Om inte brudparet haft några egna önskemål så har jag sedan skickat in bilderna till framkallning på ett labb. När bilderna kommit tillbaka gör jag först en grovsortering och slänger de papperskopior som är misslyckade i form av felexponeringar, oskärpa osv.

Om du skickar in rullarna till ett labb, skicka inte alla på en gång. Jag skickar några rullar i taget och skickar inte in nästa omgång innan de förra kommer tillbaka. Varför? Labbet kan brinna upp, labbet har en dålig dag och ger färgstick i bilderna, Postbilen blir rånad…

Efter grovsorteringen kan jag leverera bilderna till brudparet. Vill du hjälpa brudparet ytterligare på traven med bildval kan du plocka ut de bilder som du anser är bäst och göra en kollektion som ger en bra helhet över bröllopet.

Men leverera även övriga bilder till brudparet. Det är sällan som brudparet skulle plocka ut exakt samma bilder om de fick välja. Likartade bilder som dubbletter mm brukar vara bra att kunna ge till andra gäster som mormödrar mm.

Om du fotograferat digitalt eller om du skannat bilderna brukar det vara en uppskattad present till brudparet att skapa en CD med de bästa bilderna.

Vid något tillfälle har brudparet och jag gjort en bild CD som skickats ut till gästerna tillsammans med tackkortet. Jag gör oftast presentationerna i webbformat eller som pdf-filer så inte betraktarna behöver någon specialprogramvara för att njuta av bilderna.

Förutom de “vanliga” papperskopiorna brukar brudparet vilja ha några andra typer av bilder. Antingen låter du brudparet själva efterbeställa kopior till tackkort, släkten och sig själva från negativen eller de digitala bilderna.

Eller så hjälper du dem även med detta jobb genom att brudparet väljer ut de bilder de vill ha kopierat och du fixar till bilderna och beställer dem.

De allra flesta tidningar kan idag ta emot digitala bildfiler till familjesidorna så det är idag enkelt att levererar materialet till den lokala tidningen. I tidningen kommer bilden att bli liten och lågupplöst (rastrerad). Förklara detta för brudparet så de inte väljer en bild som blir för plottrig i tidningen. Andra frågor ni behöver tänka igenom är om bilden kommer att publiceras i färg eller i svartvitt och vad som händer om tidningen beskär bilden för att passa tidningens spaltindelning.

Ett sista ord på vägen

Ta mycket bilder, tillfället återkommer inte.

Sist men inte minst, försök njuta av bröllopet även om du är spänd och nervös inför uppgiften. Tänk på att brudparet är ännu nervösare!

Lathund för bröllopsmotiv

Standardbilder  

 • Traditionella porträttbilder på brudparet, både enskilt och med släkten.
 • Bilder på gästerna.
 • Intåget
 • Framför altaret
 • Ev tärnor eller brudnäbbar
 • Åhörarnas reaktioner
 • Uttåget
 • Prästen
 • Maten, dukningen
 • Middagens talare
 • Brudvalsen
 • Tårtan
 • Brudparets avresa
Närbilder  

 • Håruppsättningen
 • Brudbuketten
 • NäsdukenHänderna med ringarna
 • Ringarna utan händer
 • Psalmnummerstavlan
 • Solosångerskan
 • Kyssen
Översikts och miljöbilder  

 • Vägen till kyrkan
 • Kyrkan och dess omgivningar
 • Kyrktuppen
 • Kantorn vid orgeln
 • Interiörbilder
 • Exteriörbilder från festlokalen
Repotagebilder  

 • Bilder från frukosten
 • Framplockning av kläder
 • Avfärd till frisören
 • Hos frisören
 • Sista måltiden som ogifta
 • Hos porträttfotografen
 • Nervös väntan utanför kyrkan
 • Avslutas med att brudparet lämnar festen

Om de inte vill ha en person som är med brudparet hela dagen, utan de vill vara för sig själva så kan de ta med en kamera och ta dessa reportagebilder själva.

Okonventionella bilder  

 • Brudparet blickar ut över sjön i solnedgången
 • Brudgummen skjuter bruden i en skottkärra
 • Bruden skjuter på brudgummen på cykel
 • Brudparet jagar varandra
 • Brudparet går hand i hand på en grusväg med kyrkan i bakgrunden
 • Brudgummen bär bruden (eller tvärtom)
 • Brudvalsen (synkronisera gärna blixten på andra ridån med lång slutartid ca 1/3 sek)

Lämna ett svar