Artikel: HDR

HDR – Så gör du

av Johnny Buchwald

Jag ska berätta lite vad du kan använda HDR till, hur du gör och vad du behöver. Häng med i den här artikeln så ska vi reda ut begreppen på ett lättförståligt sätt! Är något oklart kan du alltid skriva en kommentar till det här blogginlägget så ska jag svara efter bästa förmåga.

Vad är HDR?

HDR står för High Dynamic Range och innebär att du med hjälp av den här tekniken får ett högre dynamiskt omfång i bilden. Ett högt dynamiskt omfång innebär att du har större täckning i de ljusa respektive mörka delarna i en bild.

Tänk dig att du tar en bild ut genom ett fönster. Utanför har du ganska starkt solljus och inne har du en relativt dämpad belysning. Mäter du på himlen utanför fönstret kommer allt som är innanför fönstret att bli så mörkt att det saknar detaljer.

Mäter du på något inne så kommer himlen utanför att bränna ut eller klippa som man också brukar säga. Det vill säga, det kommer att bli för ljust och molnen som ditt öga kan se, kommer kameran aldrig att uppfatta.

När de här situationerna uppstår så kan man säga att det dynamiska omfånget inte räcker till. Lösningen är då att tillämpa HDR.

HDR går ut på att man tar flera olika exponerade bilder av samma motiv. Man tar överexponerade bilder för att få detaljerna i de mörka partierna och man tar underexponerade bilder för att få detaljer i de ljusa partierna.

Vad behöver man?

För att få till HDR behöver du först och främst en kamera där du kan välja bländare själv (bländarprioritet/slutarautomatik) och funktionen gaffling. Du kan även göra det här manuellt, men då krävs att din kamera har den möjligheten.

Jag föreslår om du inte redan har det, att du skaffar dig en digital systemkamera av märket Nikon eller Canon, de är idag ledande på marknaden.

Du behöver även ett bra stativ, för HDR kan du inte göra handhållet om du vill ha ett bra resultat. Jag föreslår att du skaffar dig ett Manfrotto 055 XPRO B med en vettig kulled som 468MGRC2.

Du behöver en fjärrutlösare/trådutlösare och programvarorna Adobe Photoshop och Photomatix.

Ta bilderna!

Ju fler bilder du tar desto högre blir det dynamiska omgånget. Jag brukar använda mig av 5 eller 7 bilder och det funkar bra i de flesta situationer.

När du tar HDR ska du se till att din kamera har en fast bländare genom alla bilderna, annars kan det se väldigt konstigt ut när du slår ihop bilderna till en HDR längre fram.

Även om det inte är det mest ultimata för alla brännvidder och situationer så ställ din kamera på bländare f11 och gaffla 5 eller 7 bilder. Där har du i mitt tycke en vettig början. Sen kan du alltid exprimentera och ändra efter behov.

Och sist men inte minst. Om du har möjlighet så ska du alltid fotografera i RAW!

Skapa HDR med Photomatix!

Nu ska du slå ihop dina bilder till en bild och det gör du i mitt tycke lämpligast med programmet Photomatix.

Jag börjar först med att bearbeta mina RAW-filer i Adobe Camera RAW där jag ser till att alla bilder har samma vitbalans. Jag kan eventuellt justera lite skärpa och färgmättnad ibland. Spara i 16-bit TIFF.

I Photomatix sedan väljer jag “Generate HDR imgage”. Jag väljer ut mina bilder som jag vill göra HDR av och klickar på OK. I nästa dialogruta klickar jag bara OK igen.

Resultatet ser inte klokt ut, men låt dig inte avskräckas av det, vi har ett steg kvar. Klicka nu på “Tone Mapping”.

Notera att om du har en äldre version av Photomatix så ligger Generate och Tone Mapping under en meny som heter HDR.

Nu börjar det likna något och nu börjar även det roliga! Jag tänker inte gå in på vad varje reglage gör, dels för att jag inte kan förklara det på ett vettigt sätt och dels för att jag tycker det är helt ointressant.

Resultatet blir ofta ganska bra direkt och eftersom HDR är lite exprimenterande i sig så finns inget direkt facit på hur man bör ställa in reglagen i Photomatix. Du får helt enkelt testa dig fram.

Vad du dock bör göra är att du ser till att du har 16-bit och Details Enhancer påslaget under Tone Mapping och att du sedan sparar ner filen som en 16-bit TIFF.

Slutligen!

När du är klar har du din HDR-fil, men du kan slipa lite extra på den. Plocka in den i Photoshop och titta över bilden. Kan du tona ner effekten på några ställen för att få ett bättre resultat? Behöver bilden skärpas lite? Kan man öka kontrasten eller färgmättnaden?

Spara ner bilden som 8-bit JPG och det hela är nu klart. HDR kan du använad i många situationer. Vid soluppgångar, när du fotar bilar eller vad som helst. Här kommer några exempel på hur det kan se ut.

Lämna ett svar