Artikel: Reflexskärmar

Reflexskärmar

av Johnny Buchwald

Tycker du att det hade varit kul att fotografera porträtt, men anser dig inte ha råd att investera i dyra blixtsystem? Ja, då ska du läsa vidare, för det finns nämligen en ganska enkel, billig och i mitt tycke bättre lösning.

Lösningen heter reflexskärmar, ett smidigt sätt att reflektera ljus på. Vi ska ta en närmare titt på vad en reflexskärm är för något och vad man kan använda den till.

Vad är en reflexskärm?

En reflexskärm är egentligen inget mer än en yta som på olika sätt reflekterar ljus. Det kan vara det befintliga ljuset, dvs solen eller ljuset från en extern ljuskälla som en blixt eller lampa.

En reflexskärm kan ge olika typer av reflektioner beroende på vilken yta reflexskärmen har och det finns några olika att välja på.

  • Vit reflexskärm är den mest neutrala reflekterande ytan, den ger en ”vanlig” reflektion.
  • Sunfire är en reflekterande yta som har till uppgift att reflektera dagsljus på ett bra sätt.
  • Silver reflekterar ljuset hårt och kan nästan uppfattas som att man speglar ljuset.
  • Guld ger en varm reflekterande effekt.

Reflexskärmar finns i ett antal olika storlekar och former för olika situationer. Allt från små smidiga skärmar för blommor som du får ner i fickan till stora skärmar för t.ex. fotografering av bilar.

En reflexskärms huvudsakliga syfte är att lätta upp skuggor. Det vill säga tillföra mer ljus i de mörkare partierna. Detta kan göras vid t.ex. porträttfotografering där ljuset kommer från ett fönster. Man kan då reflektera ljus med hjälp av en reflexskärm så att den skuggade delen av ansiktet får mer ljus.

Några exempel

I det här första exemplet har jag med hjälp av en mindre reflexskärm med ytan sunfire låtit reflektera in ljus i en ros. Detaljrikedomen i blommans mitt hade inte varit möjlig utan en reflektor.

klicka på bilden för att se den i större format 

Jag nämnde att man kunde lätta upp skuggor vid porträttfotografering. Här kommer ett exempel där jag har låtit lätta upp den mörkare sidan av ansiktet med hjälp av en vit reflexskärm. Huvudljuset är en extern blixt, men solen hade funkat lika bra.

Foto: Johnny Buchwald

Vad ska man köpa?

Det finns en hel del reflexskärmar att välja på som jag nämnt ovan och det finns lika många tillverkare av dem också.

Min erfarenhet säger att du med trygghet kan hålla dig till de något billigare reflexskärmarna. Jag har testat skärmar från dyra tillverkare och jag har testat från billigare tillverkare och det skiljer inte något nämnvärt dem emellan.

En god investering är att köpa en 5 i 1, dvs en reflexskärm med överdrag där man sammanlagt får fem olika ytor att arbeta med. Jag har testat en reflexskärm från www.tvspelsweb.se

Mitt samlade intryck är att reflexskärmen dels med sin 5 i 1 funktion är mycket smidig och flexibel men skärmen ger även ett gott kvalitetsintryck.

Det är lätt att dra av och på överdraget och den medföljande påsen och det faktum att skärmen likt alla andra skärmar går att vika ihop till en tredjedel av sin storlek, gör att den är lätt att ta med.

Lämna ett svar