Artikel: Teknisk ordlista

Teknisk Ordlista

av matt 09 september, 2006

UTKAST Har du också funderat på vad alla förkortningar i fotovärlden betyder? Vi har försökt samla de vanligaste tekniska förkortningarna som förekommer kring kameraprodukter. Om du saknar någon förkortning eller har synpunkter på vår förklaring så får du gärna tipsa oss genom att lägga in synpunkten längst ner på sidan.

Stort tack till alla som bidragit med förklaringar: Erik Westberg,

Objektivbeteckningar

1:3,5
Maximal bländaröppning. Anger att objektivet har en fast största bländare på 3,5. Ofta föregås siffrorna av ”f” för att visa att det är bländaren som avses. 

1:5,6-6,3
Maximal bländaröppning . Anger att objektivet har en rörlig största bländare på 5,6 till 6,3 beroende på zoomläge. Ju mer zoom desto lägre ljuskänslighet.. Ofta föregås talet av ”f” för att visa att det är bländaren som avses. 

18-55 mm
Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på 18-55 mm. Kallas även för zoom. 

300 mm
Anger att objektivet har en fast brännvidd på 300 mm. 

AD (Anomalous Dispersion)
Tamrons namn på en teknik som minskar diffraktionen i en lins. 

AF (Autofokus)
Anger att objektivet har automatik för fokusering. 

ASP (Aspherical)
Aspheriska linser används i dyrare objektiv för att bland annat aberrationen. Används därför oftast i vidvinkelobjektiv. 

APO 
Sigmas namn på användning av ett speciellt “low-dispersion” glas i linserna som minskar “color abberationen”. 

ASL
Tamrons namn på aspheriska linser som ökar skärpan i bilden. 

AT-X
Tokinas standardserie av autofokusobjektiv. 

AT-X PRO

Tokinas serie av proffsobjektiv. 

Brännvidd
Egentligen anger brännvidden avståndet längs den optiska axeln från objektivets andra huvudpunkt till fokuspunkten när parallella ljusstrålar träffar linsen parallellt med den optiska axeln. 

Ger ett mått på om objektivet är ett vidvinkel-, normal- eller teleobjektiv. Men eftersom detta också beror på sensorns storlek så kanske det vore riktigare att ange bildvinkel i grader? 

D
Nikons och Minoltas objektiv som skickar avståndsinformation till kamerahuset. 

CRC (Close-Range Correction)
Ett autofokussystem från Nikon som använder sig av flytande element i objektivet. 

DC
Sigmas objektivserie som passer enbart digitalkameror med cropfaktor over 1,5. Passar alltså inte analoga kameror eller digitala fullframesensor. Motsvgaras av ”Di II” hos Tamron och ”EF-S” hos Canon. 

Hos Canon står DC för en enklare form av likströmsmotor för autofokus som används i de billigaste objektiven. (Direct Current) 

DF (Dual Focus)
Sigmas autofokussystem för att frikoppla fokusringen vid autofokusering. 

DF (Dual Fokusing)
Sigmas beteckning på objektiv där den roterande fokusringen kan kopplas ur vid autofokusering. 

DG
Sigmas DG-objektiv är optimerade för digitala kameror vad gäller kompatibilitet med AF och liknande. Dessutom är linserna antireflexbehandlade för att fungera ännu bättre med digitala kameror (bildsensorn är känsligare för reflexer än en vanlig fotofilm). Men givetvis så fungerar de lika bra med analoga kameror som du skrev. Det är dock dessa skillnader mot de äldre icke-DG. 

Di (Digital Integrated)
Tamrons serie med objektiv som anpassats speciellt för digitala kameror, men merparten passar även för analoga kameror. 

Di II (Digital Integrated)
Tamrons serie med objektiv som anpassats speciellt för digitala kameror med sensorer med en största storlek på 16×24 mm. Objektiven passar alltså inte analoga kameror eller digitala kameror med fullformatssensor. 

DL (Deluxe!)
Trots det förvillande namnet är detta Sigmas lågbudgetserie av objektiv. 

DO (Diffractive Optics)
En speciell typ av lins som kallas diffraktionsoptisk. Innebär att linsen dels i delar likt en freznelins som gör att linsen blir tunnare och därigenom krymper hela objektivet i längd och vikt. 

DX
Nikons objektivserie som är speciellt anpassade för digitala systemkameror med 1,5x cropfaktor. 

ED (Extra Low Dispersion)
Nikons namn på ett antireflexbehandlat glas i linserna som ger ökad kontrast. Se även LD och SD. 

EF
Canons namn på objektivfattningen på moderna systemkameror (EOS). Under senare år har det även kommit en serie EF-S objektiv för vissa digitala systemkameror (Canon 20D, 350D etc). 

EF-S
En speciell typ av objektiv för Canons enklare digitala systemkameror med 1,6 crop. Dessa objektiv passar inga andra digitala eller analoga systemkameror från Canon, 

EX
Så kallas Sigmas proffsserie av objektiv. Motsvarar ”L” för Canon. 

f
Förkortning för bländare. 

FC (Focus Clutch Mechanism)
Tokinas lösning på växling mellan autofokus och manuell fokus. Fungerar så att man skjuter hela fokusringen framåt respektive bakåt. 

FD
En äldre typ av manuella Canonobjektiv som inte passar moderna kameror utan speciella adaptrar. 

FDn
Canons äldre system för objektivfattning. Passar inte på nyare kameror utan en konverterring. 

HID (High Index High Dispersion)
Tamrons teknik som minskar den kromatiska aberrationen. 

HLD (High Refraction, Low Dispersion)
Tokinas namn på glas av högre kvalitet. 

HSM (Hypersonic Motor)
Sigmas ultraljudsmotor som styr autofokus i de snabbaste objektiven. Ger en snabb och nästan ljudlös fokusering till en låg energiförbrukning. Motsvarande hos Canon heter ”USM”. 

IF (Inner Focus)
Teknik där fokusering sker utan att objektivets fysiska längd ändras. 

IRF (Inner Rear Focus)
En Tokinateknik där bakre linsgrupperna rör sig vid fokusering istället som vanligt att en inre linsgrupp flyttas. Förbättrar kvalitén i fotografering nära motivet som vid makrofotografering. Motsvaras av Signmas ”RF” 

IS (Image Stabilizer)
Canons lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Nikon kallas ”VR” och på Sigmaobjektiven ”OS”. 

L (Luxury)
Canons proffsserie av objektiv är alla märkta med L som skall stå för ”Luxury”. Objektivet är bland annat utrustade med UD-glas. 

LD (Low Dispersion)

Macro
Anger att objektivet kan ta bilder där man kommer nära motivet. Förr menade man att avbildningsskalan skulle vara minst 1:1, men idag kan tillverkarna i stort sett ange att alla objektiv är makroobjektiv. Kontrollera avbildningsskalan i specifikationen innan du köper ett objektiv för att använda till makrobilder. 

Så avbildningsskalan anger alltså hur stort objektet blir på negativet i förhållande till den verkliga storleken. Tex ett 12 mm långt föremål blir i avbildningsskalan 1:1 12 mm även på negativet (eller sensorn på en digitalkamera). 

MC (Multi Coating)
En ytbehandling av objektivens glas som minskar reflexer. Nmanet används bla av Tokina. 

OFT

OS (Optical stabilizer)
Sigmas lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Canon kallas ”IS” och på Nikonobjektiven ”VR”. 

PRO
Bland annat Tokinas namn på de kvalitetsmässigt bästa objektiven. 

RF (Rear Focus)
En Sigmateknik där bakre linsgrupperna rör sig vid fokuseringistället som vanligt att en inre linsgrupp flyttas. Förbättrar kvalitén i fotografering nära motivet som vid makrofotografering. Motsvaras av Tokinas ”IRF” 

RMC

SD (Super Low Dispersion)
Speciellt glasmaterial som förbättrar bildkvalitén. Motsvarar UD, Supe-UD och liknande hos konkurrenterna. 

SIC (Super Integrated Coating)
Nikons namn på en ytbehandling av objektivens glas som minskar risken för spökblder och inre reflektion. 

SL
Tokinas serie med lättviktsobjektiv som enbart har manuell fokus. Finns med fattningar för Canon FD, Minolta MD, Pentax, Yashica och Olympus. 

SP

SWM (Silent Wave Motor)
Snabb ultraljudsmotor som används i Nikons snabbaste objektiv. MOtsvaras av HSM och USM hos andra tillverkare. 

SZ-X
Tokinas serie med objektiv som enbart har manuell fokus. Finns med fattningar för Canon FD, Minolta MD, Pentax, Yashica och Olympus. 

TS (Tilt-Shift)
En speciell typ av objektiv där man kan vinkla och förskjuta objektivets axel i förhållande till film(sensor)planet. Med objektivet kan man då ”räta ut” bilden och det används därför oftast till arkitekturfotografering. Man kan även få större skärpedjup med dessa objektivtyper. 

UD (Ultralow dispersion)
Så kallar Canon sina proffslinser som är tllverkade i Flourit eller liknande. Andra namn på liknande linser är ”Super UD” och ”LD”. 

UC (Ultra Compact)
Sigmas serie av ultrakompakta objektiv. 

UC2 (Ultra Compact)
Sigmas nyaste serie av ultrakompakta objektiv. Ersätter UC ovan. 

USM (Ultrasonic Motor)
Teknik som lanserades i slutet av 1980-taler av Canon som innebär att en ultraljudsmotor styr autofokuseringen i objektivet. Ger en snabb och nästan ljudlös fokusering till en låg energiförbrukning. Finns idag flera typer av USM som ”Ring-USM” och ”mikro-USM”. 

VR (Optical Vibration Reduction)
Nikons lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Canon kallas ”IS” och på Sigmaobjektiven ”OS”. 

XR (Extra Refractive)
Tamrons objektiv som innehåller linser av extra hög kvalitet. Motsvarar ungefär LD och UD hos Nikon respektive Canon.

Lämna ett svar