Medlemsprofil: Göran Kvick

Vi tar en närmare titt på vår medlem och kassör, Göran Kvick.

Hur många år har du fotograferat?

Jag började fotografer 1972 då jag köpte min första systemkamera. Det blev mest semesterbilder och högtider som fotograferades de första 5 åren. I slutet på 70-talet bodde jag granne med ett mörkrum så då blev det några år med svartvitfotografering utöver semesterbilderna. Några år in på 80-talet började jag mer ooch mer att ägna mig åt naturfoto.

Detta höll i fram till slutet på 80-talet då barn, hus och företag gjorde att jag inte längre han med annat än att fotografera familjen. Några år in på 2000-talet upptäckte jag fotosidan och därmed vaknade åter intresset för naturfotografering och det håller fortfarande i sig.

Varför började du fotografera?

Jag blev inspirerad av min far som var en flitig diafotograf samt min bäste kompis som ägde en systemkamera.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

Det fotografiska seendet, med det menar jag att förstå  hur man skall komponera en bild för att den som ser bilden skall få samma eller bättre upplevelse än den fotografen hade som var på plats. Vi ser vår omgivning genom 2 ögon vilket ger oss 3-dimensioner. Eftersom kameran bara ett “öga” tappar man en dimension, djupet. Om man inte är medveten om detta blir bilden ofta platt och tråkig att se på. 

Vilken bild drömmer du om att ta?

Min bästa bild någonsin. Den har jag tagit många gånger och tänker försöka fortsätta med det.

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Framsidebilden från Joe Cornish bok “First Light” är en bild som jag gärna hade tagit den har allt en landskapsbild behöver. Vackert ljus, kontraster i varma och kalla färger, intressant förgrund, en dramatisk bakgrund och allt i en ypperlig komposition.

Hur ser en typsik bild tagen av dig ut?

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

Känslan kommer klart först detta med komposition måste då finnas där med automatik. Det viktigaste med tekniken är att man behärskar den och inte tvärt om.

Är foto en materialsport?

Kan var för den som har ett stort teknikintresse och bryr sig mindre om resultatet. Vill man få bra bilder kommer tekniken i andra hand.

Beskriv din bästa bild med ord:

Min bästa bild får bli en av mina senaste därför att den visar ett landskap som jag länge har sökt efter och nu har hittat. Bilden ger mig stora förhoppningar om att kunna få många bra bilder här framöver. Bilden är från en av de numera få skogarna som har klarat sig från att bli en föryngrinsyta.

Hela marken är klädd med en härlig tjock mossa och trädstammarna är dels vridna och vresig dels grov och raka. Här finns snåriga mossar och kärr samt lättvandrade partier med glest mellan träden och marken klädd med blåbärsris. En utmaning är att hitta ett utsnitt som inte bara blir en enda röra av stammar och grenar och det tycker jag att jag har lyckats med i bilden.

Jag har fått med en diagonal i bilden som börjar och slutar utanför bildkanten vilket jag tror ökar intresset samt behövs för förgrunden. I öppningen mellan gran och tall finns en mossklädd sten som får blicken att vandra in i bilden. I övrigt är det inget som stör bildkanterna vilket skapar lugn och harmoni.

En linje som går från bildkant till bildkant som den liggande trädstammen kan var störand och dela upp bilden i 2 delar och därmed få blicken att stanna på den ena bilddelen. Men även här hjälper stenen till att lyfta blicken vidare till den övre delen av bilden. Nästa gång jag kommer hit sitter det förhoppningsvis ett lodjur på stenen och väntar.

klicka på bilden för att se den i större format 

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Jag är så lyckligt lottad att jag arbetar med mitt största intresse efter fotografering nämligen elektronikutveckling. Många av mina övriga intressen kombinerar jag ofta med fotograferandet t.ex min trädgård, att vistas i naturen, familjen samt resor.

Vilka inspirationskällor har du?

Framförallt fotoböcker men även, fototidningar, bildutställningar, fotokompisar och internet.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Jag är en flitig konsument av fotolitteratur och kan rekommendera följande:

  • Art Wolf, Edge of the earth corner of the sky, De mest fantastiska bilderna som jag har sett.
  • Joe Cornis, First Light, den ultimata boken för den som vill få inspiration till landskapsbilder.
  • Terje Hellesö, Med kameran i naturen, De bästa bilderna som jag har sett i en lärobok. Kommer i omarbetad upplag hösten 2009.
  • Jan Töve, Speglingar och Bortom redan underbara bilder och fantastiska texter.

Länkar Tidningar:

http://www.cameranatura.se/, den bästa nordiska naturfototidningen
http://www.outdoorphotographer.com/, bra och billig amerikansk fototidning
http://www.arizonahighways.com/, klassisk tidning med mycket bra bilder i påkostat tryck

Länkar Fotografer:

http://www.great-landscape-photography.com/
http://www.joecornish.com/
http://www.charliewaite.com/home.asp
http://www.bardloken.com/index.html
http://www.jimbrandenburg.com

Vilken var din första kamera?

En Topcon Unirex . Jag föll för den nya tekniken, kameran var den första med möjlighet till spotmätning. Tyvärr bytte jag bort den.

Hur många kameror har du ägt?

Efter Topconen köpte jag i början på 80-talet en Canon A1. Även här var tekniken avgörande den var nämligen den första systemkameran som var bestyckad med en microprocessor. En underbar kamera som jag fortfarande använder.

Därefter kompletterade jag med en Canon AT-1. Nu använder jag aktivt 3 st Canon T90 (småbild), 1 st Hasselblad XPAN II (panorama) samt 1 st Sony Cybershot DSC-R1 (digital). Jag äger också en Rolleicord (mellanformat) ytterligare Canon-kameror (AV-1, FTB, T70 mm) samt ett antal diverse kameror. Så jag äger väl i dag minst 20 kameror.

Har du vunnit någon fototävling?

Ja det har hänt bla på fotosidan och så blev jag klubbmästare i FFG 3 år i följd.

Har du några fotoprojekt på gång?

Det största nu är min första egna utställning som kommer att vara på Fotokompaniet med start den 24 oktober. Eventuellt får jag med några bilder i tidning snart. Och så skall jag snart ha klar min nya hemsida.

 

Flera medlemsprofiler hittar du här.

Lämna ett svar