Ulf Sjöstedt blev 74 år…

Vår föreningsmedlem Ulf Sjöstedt har avlidit i början på april efter en längre tids sjukdom. Han blev 74 år. Inte minst med tanke på det bildprogram vi hade på senaste mötet så är han ju mycket aktuell för flera av oss i föreningen.
Annars är han ju känd  bland allmänheten inte minst för sin stor fotoboksproduktion som exponerade hans stora pedagogiska talang att lära ut fotografins ´grundläggande hemligeter för en intresserad allmänhet.
Dessutom som flera känner till var han en mycket styv fotograf. Ulf satt ordförande i Fotografiska Föreningen i början på 70-talet och var en av tillskyndarna till att samtliga medlemmar i fotoföreningen på Hasselbladsfabriken i Göteborg där han arbetade som bl.a chefsredaktör för tidningen Forum, under flera år var medlemmar också i Fotografiska Föreningen.
Ett bra tillskott ekonomiskt men även inspirations – och kundskapsmässigt. Hans bortgång lämnar inte minst ett stort fotografiskt tomrum i Göteborg.
Thomas af Ekenstam 

6 reaktioner till “Ulf Sjöstedt blev 74 år…”

 1. barbro sjöstedt

  Å min älskade min storebror varför är du inte hos mig längre? Jag saknar dig nu och alltid…

 2. Eva Brandin

  Ulfs böcker var bland de första jag lusläste när jag började fotografera. Jag tror hans minne omhuldas av värme från många fotograferande amatörer i ordets rätta betydelse.

 3. Hans Pedersen Dambo

  Jag fick veta detta först nu i oktober 2011 när vi precis planerade för vår studentklass 55-årsjubileum. Ulf var med på vårt 50-årsjubileum och tog ett gruppfoto på oss allihop genom att göra en lucka i gruppen, ställa in kameran på tid och sedan rusa in i luckan så att han också kom med i bilden. Det var roligt att få en förstoring på detta gruppfoto med posten. Stort tack, Ulf!!!

 4. Sven G. Nilsson

  Ulfs böcker gjorde en glad. Hans tonvikt på det bildtekniska gav nya rymder åt fotografin. Hans böcker var pärlor och bildtekniken är ju den samma även idag med digital fotografi. Vårt samarbete under de många år jag hade SvenGe Fotoböcker (1981-1998) var mycket gott.
  Vi upprätthöll kontakten in i det sista. Ringde den 7 april på hans 74-årsdag då Ulf berättade om sin snara hädanfärd. Det blev ett gripande farväl.
  SvenGe

 5. Johan Bengtsson

  Mycket sorgligt. En av mina favoritfotografer! Jag har samlat på mig många av Ulfs böcker under åren, många av dem är mycket fina.

 6. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Verkligen tråkigt…mycket har den här mannen lärt mig i mitt fotograferande genom sina mycket pedagogiska böcker.

Lämna ett svar