I morse var uggleboet tomt!

I morse var uggleboet i Delsjöterrängen tomt

Under min morgonpromenad för en dryg vecka sedan överraskades jag av två kolsvarta ögonpar i ljusgrå dunbollar vid kanten av ett fågelbo i en högstubbe. I morse var boet tomt. Nedanför högstubben fanns skoavtryck i leran. En del av högstubben ovan boet var lossbruten och låg på marken.

Jag har följt häckningen under mellandagarna och kommit fram till att mina nyfikna vänner var kattugglor. Boet hade föräldrarna råkat välja bara några meter från en av promenadvägarna där jag och många andra går varje dag. Men det var inte vanlig rovdjurshunger som ledde till katastrofen utan mänsklig vinning. Plundring av fr.a. rovfågelbo över hela landet är organiserad och specialiserad. Och mycket lönsam. Jag är upprörd och förtvivlad.

Kan vi, som ofta söker oss till naturen, göra något åt detta tillsammans?

 

Gunnar Fager 

7 reaktioner till “I morse var uggleboet tomt!”

 1. Göran Kvick

  Hej Gunnar!

  Så intressant möte du har haft. Ugglor är alltid lite extra då man träffar på. Jag håller med Tommy att det nog inte är några boplundrare. Ungarna tar sig tidigt från boet långt innan de kan flyga ordentligt. Jag satte en gång i tiden upp en kattuggleholk vid min stuga och då fick jag lära mig att det var viktigt med att sätta ribbor under hålet så att ungarna kunde klättra upp och ta sig ut. Väl ute sprider de sig för att minska riskerna för att falla offer för samma fara. Från skymningen och framåt kan man höra hur ungarna skriker för att bli matade av föräldrarna.

  /Göran

 2. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Vi får hoppas att det är som Tommy säger…det kan ju ha varit någon där efter det att ugglorna lämnat boet för att titta av ren nyfikenhet.

  Vi får hålla tummarna!

 3. Gunnar Fager

  Tommy Järås på Fågelcentralen tror inte på organiserad boplundring eftersom det knappast finns någon utländsk avsättning för ungar till en så allmän fågel. Dessutom lämnar ungarna boet spontant långt innan vinpennorna bär. De bara hoppar rakt ut, flaxar med stumparna och dunsar i backen. Men klarar sig!
  I bästa fall är mitt larm förhastat. Fast jag får inte ihop fotspåren och skadan på själva boet. Om de lever, så uppehåller de sig i närområdet där man bör kunna se och höra både dem och föräldrarna.
  Håll ögon och öron öppna! Meddela gärna eventuella iakttagelser till mig!

 4. Gunnar Fager

  Det första jag gjorde var att skicka en insändare till GP på Nationaldagen. Jag har inte hört något från dem nu under helgen. Men jag hoppas att de skall ta upp frågan. Göteborgs Ornitologiska Förening har också fått ett inlägg till sin webmaster. Sådanthär får inte mörkas för jag tror att det finns ett okänt mörkertal.

 5. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Har du försökt med lokala tidningar Gunnar? Jag körde en grej med tidningen i samband med att vi fått en del råttor här i biskopsgården. Det löser ju inte hela problemet, men kanske kan vara en början!

 6. Gunnar Fager

  Tråkigt räcker inte, Johnny. Det är kriminellt, känslolöst och dödande för egen vinning. Och det är organiserat beställningsjobb utfört av välinformerade specialister. Det är inga klantskallar som gör detta och de opererar över hela landet. Vem beställer? Vem tipsar? Hur kan vi hindra detta?
  Många av oss är mycket ute i skog och mark och dokumenterar det vi ser i bild. Kan vi bidra till skydd (innan det är för sent)? Hoppas vi kan få igång en diskussion här om hur vi naturintresserade FFGare kan bidra.

 7. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Riktigt tråkigt det här Gunnar….svårt att komma på vad man skulle kunna göra åt det. Dokumentera, försöka sprida och visa andra hur vacker vår natur är och få fler att dra sig till den för att njuta.

Lämna ett svar