Curt S Ohlsson

Bild: Ulf Magnusson.
Curt S Ohlsson framför ett av sina favoritmotiv på en oljemålning i hemmet.

Vi har fått lov att låna en artikel om Curt S Ohlsson som tragiskt nog gått ifrån oss av Fotoklubben Pan. Det är Ulf Magnusson som träffat Curt och här hjälper oss hatt hedra en av klubbens trognaste medlemmar under många år. Vi skänker våra tankar till Curts annhöriga.

Ett liv med skepp och bilder

Att sammanfatta Curt S Ohlssons livsgärning på ett rättvist sätt skulle uppta större delen av FK Pans serverutrymme. Men vi koncentrerar oss på två saker – båtar och fotografering.

Curt föddes i Skåne, men som barn i en hotellfamilj får man vara beredd på att rycka upp bopålarna ibland. Flytten gick till Göteborg och studierna för Curts del riktades via Slöjdföreningen mot skeppsbyggerikonsten.

Curt beväpnade sig med ritstift och tusch och lärde sig den svåra konsten att mäta upp båtskrov och göra ritningar efter måtten. Främst var det fiskebåtar och örlogsfartyg som intresserade och Curt använder i flykten termer som ”isländare” och ”fransmän” om båttyperna.

Som nyexaminerad ringde Curt runt till varven i stan, de varv som han senare fick se försvinna ett efter ett, och fick napp på båtvarvet Sverre på Hisingen. Där fick han jobba gratis ett par år.

– Ja, jag kunde ju faktiskt ingenting, säger Curt, det var läroår.
Under fyrtiotalet ägnade sig Curt åt att fotografera båtar av alla de slag och ett antal hyllmeter med negativoriginal hemma i lägenheten utgör säkert en veritabel kulturskatt i det avseendet.

Ett femtontal böcker om skeppshistoria har Curt medverkat i, ett par i eget namn dessutom. I en av böckerna har Curt, som kuriosa, publicerat en bild tagen 1939 med Agfas lådkamera, en alldeles utmärkt skarp och fin bild från en jagare.

Under början av 60-talet gjorde Curt tjänst i FN i det då oroliga Afrika, i Tchad närmare bestämt. Även där var kameran med och Curt fick med sig ett säreget bildmaterial hem, bland annat dokumenterade han kannibalism. Bilderna lockades han att visa i den då ganska unga FK Pan och genom Göte Kreutz försorg blev han medlem i klubben. Idag alltså 45 års medlemskap i föreningen.

– Åren efter min pensionering har varit otroligt fyllda med arbete, jag har så många projekt att fullfölja, berättar Curt. Just nu sitter han med layouten till nästa bok, som också den skall handla om skeppsritningar.

I fotoklubbsvärlden har Curt varit särdeles aktiv i Riksförbundet. 33 år var han verksam med huvudsakliga inriktningen på det internationella arbetet. Han har rest på femton kongresser runt om i världen och representerat Sverige. Curt skrattar gott vid ett minne.

– Jag var faktiskt ansvarig för genomdrivandet av en känslig fråga, nån gång på åttiotalet tror jag att det var. Det blev kontroversiellt med den nya digitala tekniken, det ansågs inte rumsrent. Men jag argumenterade för att det var framtidens teknik och fick drivit ärendet till beslut.

Det kan man kanske inte tro om analoge veteranen Curt S Ohlsson. Visionär redan då, för tjugofem år sedan. Och han skrattar faktiskt förnöjt när han kontrollerar bilden ovan på baksidan av undertecknads digitalkamera.

– Godkänt! konstaterar han.

Text och bild: Ulf Magnusson

Bild: Curt S Ohlsson
En av Curts favoritbilder. Den tog han en vintrig morgon i februari 1955, tjugo grader kallt var det. Han stod på färjan på väg till sitt arbete och hade kameran med sig när han fick uppleva bogseringen i Göteborgs frostiga hamn. (Bilden är något beskuren)

4 svar på ”Curt S Ohlsson

 1. Olof Marzelus

  Curt, du har funnits i mina tankar och drömmar i ett ett par månader nu. Jag hade det på känn. Jag inser av denna artikel att jag missat dig den här gången. Synd. Jag gillar din grymt finurliga humor och blick, din distans. Du är en av dem som sedan mitt första FFG-möte visat mig att ålder inte på något sätt behöver drabba insidan av huvudet. Tack för att du visade mig vad åldrande kan innebära, eller snarare inte. Och tack för skjutsen alla de kvällar då mötena blev sena och vägen hem lång. Även om det var lite läskigt i början innan jag visste vilken koll du hade. Önskar jag hade passat på att lära och lära känna ännu mer av dig, även om jag var rätt flitig ändå. Ha det fint!
  /Olof

 2. Gunnar Fager

  Jag är mycket tacksam att jag fick lära känna Curt och alla fina bilder som han presenterade för föreningen på våra möten. Hans kunnighet som fotograf och erfaren fotoföreningsman kan ingen infrågasätta. Hans brinnande intresse var uppenbart för alla. Det är en förlust för alla men jag tänker i första hand på familjen.

 3. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Vi tackar Ulf Magnusson så mycket för att vi fick ta del av det här och så skänker jag mina tankar åt en extremt duktig fotograf och hans annhöriga.

Lämna ett svar