Till minne av Curt S.

Curt S. blev medlem i Fotografiska Föreningen i mitten på 50-talet och sedan också tidig invald  i föreningens bildgrupp från samma årtionde ”Bildgrupp 1” som alltjämt existerar. Bland dom övriga som förutom Curt ingått i gruppen återfinns  Arvid Ödman, Leif Lundberg och Erik Elgebäck.

Efter sina år som  representant för riksförbundet återkom han som en mer aktiv medlem i Fk Pan men framför allt i FFG och deltog flitigt i månadstävlingar och bilddiskussioner. Han avverkade framgångsrikt många internationella amatör fototävlingar och avslutade till sist ”karriären” med en bronsplats, kollektionsklassen i  fjolårets Göteborgsmästerskap. Detta trots sina besvär!

Han och flera av medlemmarna i Bildgrupp 1 bidrog på flera sätt till ökad kunskap om fotografins labyrinter och till att bevara och utveckla föreningens anseende utåt.

Curts skarpa snille och klara analys på vad god fotografi är resulterade ibland i rätt frisk och skarp men hållbar bildkritik baserat på hans gedigna kunskap om bildens olika beståndsdelar.

När en mästare och duktig fotograf nu lämnat oss uppstår helt klart ett tomrum som kommer att ta tid att fylla.

Föreningen ger nu ett bidrag till Cancerfonden som ett hyllning till Curts minne.

Thomas af Ekenstam

Bilden:Hasse Persson från Hasselblad Center flankerad från vänster av Curt S Ohlsson, Leif Lundberg och Arvid Ödman efter ett föredrag 2006  om Hasselblad pristagarnas historia. Ett arrangemang initierad av samarbetsgruppen SGF på Kulturgården Falken.

1 svar på ”Till minne av Curt S.

Lämna ett svar