Medlemsprofil: Géza Pályi

Vi ska ta och stifta bekantskap med vår ordförande (2010), Géza Pályi. Utan tvekan den bästa fotografen i klubben av Ungersk härkomst, hehe! Skämt och sido. Nu tar vi och lär känna Géza lite bättre!

Hur många år har du fotograferat?

Jag har fotograferat med enkla kameror sen jag var säkert 9-10 år gammal. Kameran följde alltid med mig då, speciellt till skolan och dokumenterade det mesta. Men om vi säger från det jag köpte min första systemkamera så blir det från början av 2007.

Varför började du fotografera?

Har alltid varit den som dokumenterade runt omkring mig och då speciellt på människor, både släkt och vänner. Men 2006 började jag att fokusera annorlunda och startade även tänka i banor om ljus, komposition och färg. Jag kände att jag ville utveckla mitt fotograferande och med mina enkla kameror då, kände jag ett stort hinder i mitt utvecklande.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

Att kunna förmedla en känsla via sina bilder. Att väcka tankar och undringar hos betraktaren.

Vilken bild drömmer du om att ta?

Det är ”det” Trädet! Den bild man olyckligtvis sett överallt men man själv aldrig har tagit. Helt ensam står den där mitt i landskapet, stark och stående i all sin prakt, där väder och vind försöker förgöra den. Jag letar fortfarande efter den…

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Kan inte säga på rak arm. Det måste vara en av Göran Kvicks fantastiska landskapsfoton, men då krävs disciplin att gå upp tidigt på morgonarna. Jag önskar mig själv lycka till.

Hur ser en typisk bild tagen av dig ut?

Oj, svårt att säga, eftersom jag fortfarande är ny inom just konsten fotografi. Det kan variera från färgrikt till svartvitt. Jag skulle nog säga att jag nuförtiden försöker isolera objektet i vad jag fotograferar. Dock med ett resultat med mycket detaljer som jag numera vill försöka få bort.

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

För min del handlar det väldigt lite om teknik. Komposition och känsla väger tyngre.

Är foto en materialsport?

Vissa sägs göra det till det, kamera- och objektivtillverkarna bland annat. För mig är det inte det. Fast ibland suktar man ju efter något speciellt och sen kunna glänsa med det. Den nya Nikkor 70-200 VR II skulle sitta fint i handen på mig.

Beskriv din bästa bild med ord:

Denna är en av mina favoritbilder. Taget i Svartedalen norr om Göteborg. Efter lite pillande i Lightroom, fastnade blicken till när jag med fingret på tangentbordet bläddrade genom alla presets. ”Där satt den”, dök upp i mina tankar och efter lite trixande med mörkrumsteknik skapade den slutgiltiga bilden en speciell känsla hos mig och även intresset hos många betraktare.

klicka på bilden för att se den i större format

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Det är datorer. Jobbar som IT-säkerhetskonsult och då kan det vara en fördel att ha datorer som intresse.

Vilka inspirationskällor har du?

I dagsläget fotomagasin som jag prenumererar på, där man kan få en uppsjö av olika intryck från stilar och idéer. Dock kan det vara roligt att titta på ett flertal bloggar man försöker följa. En är ju Johnny Buchwalds blogg.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Blir klart Göran Segeholms bok ”Konsten att ta vinnande bilder”. Rekommenderas varmt!

Vilken var din första kamera?

Oj, det var dessa enkla plastkameror med filmrulle som gällde en lång tid. Annars blir min Nikon D80 den första systemkamera jag skaffade 2007 vilket jag ännu har kvar och använder. Över 30 000 exponeringar och still going strong. (ta i trä)

Hur många kameror har du ägt?

En, resten var snodda från föräldrarna.

Har du vunnit någon fototävling?

Jo, två gånger ska jag minnas att jag har lyckats i någon av FFGs deltävlingar. Men någon större tävling har jag dessvärre inte vunnit. Jag har ett nyårslöfte till mig själv att börja sända in bilder istället för att låta dem skräpa i datorn. Dock än så länge utan resultat. Jag får återkomma!

Har du några fotoprojekt på gång?

Ta bättre bilder! Nej skämtåsido, inga just nu för tillfället, olyckligtvis. Dock har man haft tankar på ett flertal men inte förverkligat dem.

2 svar på ”Medlemsprofil: Géza Pályi

Lämna ett svar