Runde

Runde är en liten besynnerlig ö på den norska västkusten som ligger i höjd med Sundsvall, närmsta större norska stad är Ålesund. Att ta sig dit kan antingen göras med flyg till Ålesund för att sedan ta buss till Runde eller att köra egen bil. Egen bil är att föredra då vägen dit är en del av resan. Vi (Fotoresa.se) brukar åka via Kongsvinger-Hamar-Lillehammar-Dombås-Åndalsnäs för att sedan ta färjan mellan Sulesund-Hareid för att slutligen passera ett antal broar och öar innan man slutligen är framme på Runde.

klicka på bilden för att se den i större format

Vägen efter Hamar är fantastiskt vacker och slingrar sig fram i dalgångar där smältvattnet från de snötäckta topparna rinner ner från bergssidorna.

klicka på bilden för att se den i större format

Vi passerar även Trollstigen vilket vi har för vana att besöka på hemvägen, hoppas att de har färdigställt utsiktsplatsen till i år då det varit byggarbetsplats i flera år nu. Men serpentinvägarna upp till toppen är spännande och utsikten vid toppen belönande därefter, så det är värt den lilla avstickaren som det blir.

klicka på bilden för att se den i större format

Boende
På Runde finns det både camping, vandrarhem och hotell att välja på. På Runde Vandrerhjem, Runde Miljøsenter samt Goksöyr Camping finns det en del information att hitta om boende.

Att fotografera
Runde är en mångfacetterad skapelse. Visst är det en fantastisk fågelö där paradfågeln är Lunnefågeln men platsen bjuder på så mycket mer. Natur och landskapsfotografen får även han sitt behov tillfredställt med råge. De fåglar man kan stöta på är bland annat Lunne, Storlabb, Havssula, Stormfågel, Tordmule, Sillgrissla och Havsörn – anledningen till att jag skrev kan är att det aldrig finns några garantier i naturen. Nämnda fåglar har dock visat sig de senaste tre åren jag varit där och det är min förhoppning/övertygelse att de finns där i år med.

klicka på bilden för att se den i större format

Vår resa
Fotoresa i Örebro HB anordnar även en årlig resa till Runde som utgår från Örebro. Årets datum är 24-30 maj och det finns i skrivande stund någon plats kvar. Resan inkluderar resa, färjeavgifter, all mat (utom under bilresan till och från Runde), boende och guidning på plats. En båttur runt ön ingår också om vädret tillåter. Mer information finns att läsa på www.fotoresa.se.

Just nu finns en plats kvar som vi har lite specialpris på – kontakta oss för mer information!

klicka på bilden för att se den i större format

Övrigt om Fotoresa
Fotoresa i Örebro HB drivs av Johan Maxe och Ove Lundqvist. Utöver resor så bedrivs även utbildningar inom fotografering. Några populära kurser som vi genomför är en spotmätning/exponeringskurs samt olika kurser i blixtfotografering som bedrivs i workshopform. Blixtkursen avhandlar allt från extern blixt typ Nikon SB-800 till studioblixtar.

Nytt för i år är att vi numera kommer ut och genomför utbildningen på plats hos exempelvis fotoklubbar över en dag eller helg.

klicka på bilden för att se den i större format

Med vänlig hälsning

Johan Maxe
Fotoresa i Örebro HB
www.fotoresa.se

Lämna ett svar