En bra bild?

Nej, det är inte dig det är fel på och du är inte ensam om det heller. Det är inte så att det bara är du som tycker att den där suddiga och oskarpa bilden som prisats i fototidningen du håller i är skit.

Faktum är att du förmodligen kommer att få medhåll från de flesta du stöter på. Du visar upp bilden för dina vänner och fotokompisar. Alla säger de samma sak. Vilken jäkla kass bild. Där tar du mycket bättre bilder min vän.

Men är bilden skit? Nej, den är ju inte det och för att förstå varför vänder vi på det och så definerar vi vad som är en bra bild.

Du har säkert hört begreppet “i betraktarens ögon” och där har du svaret på vad en bra bild är. Det handlar inte om att avgöra vad som är en bra bild, för det går inte.

Det handlar om att avgöra vad som är en bra bild för dig eller för mig. Du kan bedömma en bilds komposition efter alla konstens “regler”. Du kan också bedömma kvaliten i efterbehandlingen och så vidare.

Vad du dock inte alltid kan bedömma är det personliga värdet bilden har. Någon annan kan ha en personlig koppling till bilden som du är helt ovetande till.

Det gör ju att den där andra personen kan komma att tycka om bilden för något som för dig är helt främmande.

Det du ser framför dig är en suddig bild som inte följer de kompositionsreger du fått lära dig. Färgerna är inte alls rätt. Du ser ju tydligt att det finns ett färgstick i bilden som sänker betyget på bilden.

Vad du kanske då inte vet är att den här bilden är den sista bilden som Gretas bortgångne man tog innan han lämnade vårt liv på jorden. Det är det sista minnet Greta har kvar av sin man.

Eller det kanske föreställer något som påminner någon om något. En liten stuga som får än att minnas tillbaka till de där vårdagarna hos farmor i hennes lilla stuga. Nybakt bröd till frukost. Saft gjort på fläderbuskarna som blommade för fullt och under vilka du som barn sprang barfota och njöt av tillvaron, fri från den övriga världen.

När vi ser något, i verkliga livet eller på bild så gör vi automatiskt reflektioner till verkliga livet. Vi ser ett berg på bilden och en bil i förgrunden. Vi vet hur stor bilen är för vi har sett många bilar i vårt liv. I och med att vi vet hur stor bilden är får vi en uppfattning om hur stort berget på bilden är.

En fotograf som kan kompositionens alla regler och trick kan styra betraktaren till att känna vissa saker. Ett barn som gråter med en tom glasstrut I handen talar för sig. Man tycker synd om barnet som tappat ut sin glass.

Du kan också få en sån där wow-känsla då du ser hur fotografen har efterbehandlat bilden. Du tänker oj, vilket hantverk. Vad mycket tid han har lagt ner här.

Man kan då alltså avgöra hur bar hantverket är. Det vill säga vi kan bedömma bildens uppbyggnad och dess tekniska kvalitet.

Det personliga värdet i bilden som alltid är en del av varje bild kan vi inte bedömma. Om det då inte är så att VI har ett personligt värde att knyta till bilden vi nu betraktar.

Kan vi inte fullt ut avgöra vad som är en bra bild, kan vi heller inte fullt ut avgöra vad som är en dålig bild.

Det handlar alltså helt och hållet om vad du tycker är bra eller dåligt. Så när du slår upp en fototidning eller i något annat media ser en bild du inte gillar. Fundera på vad det kan finnas för personliga kopplingar som du inte känner till. Låt fantasin bli din ledstjärna i jakten på förståelse för det vi väljer att inte tycka om.

av Johnny Buchwald

Lämna ett svar