En bra bild?

Nej, det är inte dig det är fel på och du är inte ensam om det heller. Det är inte så att det bara är du som tycker att den där suddiga och oskarpa bilden som prisats i fototidningen du håller i är skit.

Faktum är att du förmodligen kommer att få medhåll från de flesta du stöter på. Du visar upp bilden för dina vänner och fotokompisar. Alla säger de samma sak. Vilken jäkla kass bild. Där tar du mycket bättre bilder min vän.

Men är bilden skit? Nej, den är ju inte det och för att förstå varför vänder vi på det och så definerar vi vad som är en bra bild.

Du har säkert hört begreppet “i betraktarens ögon” och där har du svaret på vad en bra bild är. Det handlar inte om att avgöra vad som är en bra bild, för det går inte.

Det handlar om att avgöra vad som är en bra bild för dig eller för mig. Du kan bedömma en bilds komposition efter alla konstens “regler”. Du kan också bedömma kvaliten i efterbehandlingen och så vidare.

Vad du dock inte alltid kan bedömma är det personliga värdet bilden har. Någon annan kan ha en personlig koppling till bilden som du är helt ovetande till.

Det gör ju att den där andra personen kan komma att tycka om bilden för något som för dig är helt främmande.

Det du ser framför dig är en suddig bild som inte följer de kompositionsreger du fått lära dig. Färgerna är inte alls rätt. Du ser ju tydligt att det finns ett färgstick i bilden som sänker betyget på bilden.

Vad du kanske då inte vet är att den här bilden är den sista bilden som Gretas bortgångne man tog innan han lämnade vårt liv på jorden. Det är det sista minnet Greta har kvar av sin man.

Eller det kanske föreställer något som påminner någon om något. En liten stuga som får än att minnas tillbaka till de där vårdagarna hos farmor i hennes lilla stuga. Nybakt bröd till frukost. Saft gjort på fläderbuskarna som blommade för fullt och under vilka du som barn sprang barfota och njöt av tillvaron, fri från den övriga världen.

När vi ser något, i verkliga livet eller på bild så gör vi automatiskt reflektioner till verkliga livet. Vi ser ett berg på bilden och en bil i förgrunden. Vi vet hur stor bilen är för vi har sett många bilar i vårt liv. I och med att vi vet hur stor bilden är får vi en uppfattning om hur stort berget på bilden är.

En fotograf som kan kompositionens alla regler och trick kan styra betraktaren till att känna vissa saker. Ett barn som gråter med en tom glasstrut I handen talar för sig. Man tycker synd om barnet som tappat ut sin glass.

Du kan också få en sån där wow-känsla då du ser hur fotografen har efterbehandlat bilden. Du tänker oj, vilket hantverk. Vad mycket tid han har lagt ner här.

Man kan då alltså avgöra hur bar hantverket är. Det vill säga vi kan bedömma bildens uppbyggnad och dess tekniska kvalitet.

Det personliga värdet i bilden som alltid är en del av varje bild kan vi inte bedömma. Om det då inte är så att VI har ett personligt värde att knyta till bilden vi nu betraktar.

Kan vi inte fullt ut avgöra vad som är en bra bild, kan vi heller inte fullt ut avgöra vad som är en dålig bild.

Det handlar alltså helt och hållet om vad du tycker är bra eller dåligt. Så när du slår upp en fototidning eller i något annat media ser en bild du inte gillar. Fundera på vad det kan finnas för personliga kopplingar som du inte känner till. Låt fantasin bli din ledstjärna i jakten på förståelse för det vi väljer att inte tycka om.

av Johnny Buchwald

6 reaktioner till “En bra bild?”

 1. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Thomas, du skriver: “Sedan gäller det naturligtvis att den som bedömer kan sin sak”.

  Kunskap i kompositionens ädla konst i all ära osv, men i slutändan handlar det om tycke och smak. Och även en tävlingsdomare lägger in sina personliga värderingar i sin bedömning.

  I övrigt tycker vi lika även om vi formulerar det annorlunda.

 2. Thomas af Ekenstam

  Johnny Buchwald (JB) skrev härom dagen i ämnet ”Vad är en bra bild?” vilket har föranlett mig att göra några reflexioner i nedanstående inlägg

  Johnnys slutsats tycks vara att man inte kan avgöra om en bild, en målning eller en skulptur etc är bra eller dålig. Varför? Jo, menar JB därför att man inte känner till alla de faktorer och omständigheter som inte syns eller som kan tänkas ha påverkat skapelsens tillkomst på bilden.
  -- Men det är ju det vi gör och måste göra hela tiden! Att vi drar våra slutsatser om vad som är bra eller dåligt utifrån de faktorer som är närvarande här och nu! Inget annat kan vi göra!

  Grundläggande är ju att så länge man har sitt alster privat så gäller inga omdömen eller regler utom ens egna (så långt är vi överens) MEN så fort du har offentliggjort eller publicerat bilden i tex en tävling så…!
  Då kan du inte backa! Då är det inte längre din grej eller ditt privata! Då kommer det allmäna tyckandet, andras omdöme, regler först! Det går inte längre att varken lägga till eller dra ifrån något pennsträck, något element eller mening. -Eller som man säger så målande i kortspel. ”Lagt kort ligger”.
  Sedan gäller det naturligtvis att den som bedömer kan sin sak! Annars blir det inte bra.
  Kritik skall vara en positiv sådan och skall fungera som uppmuntran till positiva reaktioner och ökad kunskap och insikt och lust hos mottagaren att pröva och gå vidare.

  Man kunde ju ibland önska att fler som lägger fram sina bilder, tävlar eller bara vill få ett omdöme oftare tänker på detta. Att man tar en risk när man lägger upp sitt alster om man sedan måste förklara bilden med diverse utvikningar och förklaringar. En bra bild talar för sig själv.
  Men risker måste vi ju alla ta om vi skall gå vidare framåt, inte sant?

  Men som sagt bedömningen om en bild är bra eller dålig är subjektivt. Så för sig själv så kan man tycka att en bild är bra, mycket bra men samtidigt kan andra tycka helt tvärt om. Och för att återknyta till vad som gör en bra bild så kan man ju inte ha kakan och samtidigt äta upp den som bekant. Lika lite kan den enskilde både tycka och inte tycka om. Man kan ju endast se och tolka det man ser. Allt annat som inte finns med i bilden är inte heller bild.

  Göteborg 20101219
  Thomas af Ekenstam, FFG

 3. Johnny Buchwald Inläggsförfattare

  Helt rätt Johan. Doktorn ber om en bild på benbrottet som den inhyrda fotografen har tagit. Fotografen kommer in med en ashäftig bild på en get. Där kan det bli helgalet, hehe! 🙂

 4. Johan Bengtsson

  Det beror också på sammanhanget. En bild kan vara bra i ett sammanhang men dålig i ett annat.

Lämna ett svar