Medlemsprofil: Agnetha Lundberg

Vi stiftar bekantskap med suppleant och medlem Agnetha Lundberg.

Hur många år har du fotograferat?

Jag har väl egentligen alltid fotograferat, men ok, vissa milstolpar finns väl. Jag fick min första kamera någon gång mittten på 60-talet. 1996, köpte jag min första systemkamera, 2005 började jag satsa mer seriöst och började gå kurser och workshops för att äntligen äntligen lära mig kompositionen och tekniken från grunden.

Varför började du fotografera?

Det minns jag faktiskt inte, men bilder har alltid fascinerat mig och att dokumentera. Att jag idag satsat på framförallt landskap beror kanske på ett talesätt som säger att ”När fan blir gammal blir han religiös”. För uppväxt på ett familjejordbruk strax utanför Göteborg, har jag vuxit upp med naturen omkring mig och mina söndagsvandringar i skog och mark med min far har satt sin prägel på mitt intresse och behov av naturen.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

Fantasi, ödmjukhet, ett öppet sinne, nyfikenhet och tålamod.

Vilken bild drömmer du om att ta?

En bild som berör som får människor att känna tillfredställelse och förstå vilken fantastisk natur vi har, även runt hörnet där vi bor.

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Den jag spontant kommer att tänka på är nog en bild tagen av Mattias Klum på Borneo där kondensen från den fuktiga regnskogen har svept in skogen i dimma.

Hur ser en typsik bild tagen av dig ut?

Det är en landskapsbild, gärna med vatten som inslag i bilden, egentligen kanske vad man kanske kallar en traditionell landskapsbild, men också det lilla intima landskapet, där alla referensramar om landskapets storlek är borta för att betraktarens fantasi skall få fritt spelrum.

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

Komposition och känsla är viktigast, men också tekniken är viktig. Du måste för att kunna släppa loss din känsla och kreativitet vara säker på tekniken. Jag hävdar alltid att för att du skall kunna blomma ut som fotograf, skall tekniken sitta i ryggmärgen.

Är foto en materialsport?

Tyvärr, är den nog i mångt och mycket det, synd egentligen.. men jag tror också det är en utvecklingsfråga.. Jag minns själv för några år sedan, då var jag väldigt nyfiken och hade koll på alla kameranyheter.. idag bryr jag mig inte för idag är det bilden som är den viktiga.

Beskriv din bästa bild med ord:

Oj, det var svårt, vilken är ”Min bästa bild”, men ok, spontant får det bli en bild från Rörö, tagen en lördagskväll, vädret var inte det bästa och ljuset ganska trisst egentligen, men så för någon minut sprack det upp och ljuset kom. Ett ljus som mitt öga och mina sinnen inte riktigt uppfattade, däremot fastnade det på sensorn, en kompositionsmässigt ganska ”enkel” bild. En klipphäll, vatten och moln, men tillsammans tycker jag det är en bild med mycket känsla och nog vad jag kallar en typisk ”Agnetha-bild”.

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Det finns väl en del övriga intressen, som musik och litteratur, historia och naturen.

Vilka inspirationskällor har du?

Det är nog naturen och ljuset, och samspelet mellan dessa två.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Ett boktips är faktiskt Serkan Gûnez bok Stockholm sjön, skogen och skärgården just för den visar hur nära vi ändå har till naturen och du behöver inte flyga till andra sidan jordklotet för att uppleva storlagen natur

En annan är tidningen Camera Natura, en tidning jag varmt kan rekommendera.

En norsk naturfotograf jag fick tips om nyligen nämligen Bård Löken.

Vilken var din första kamera?

Min första kamera ärvde jag av syrran det var en Kodak instamatic 50 och jag var väl sisådär 9-10 år.. jodå, jag försökte mig på lite naturbilder med den, men tror inte jag skall visa dom bilderna. För faktum är dom finns kvar.

Hur många kameror har du ägt?

Jag har faktiskt ingen aning, men låt se vilka jag kommer ihåg:

  • Instamatic 50
  • Agfa nånting
  • 2 st Pentax pocketkameror
  • Canon EOS nångting analoga 2 st
  • Canon ixus nånting
  • Canon EOS 300D
  • Nikon D200
  • Nikon Coolpix nånting
  • Nikon D300
  • Nikon D700

Har du vunnit någon fototävling?

Jag delade förstaplatsen i Lerums fotoklubb Photochallenge 2009.

Har du några fotoprojekt på gång?

Jag har faktiskt ett litet projekt på G och får se vad det leder någonstans och detta handlar om gatufotografering, men som sagt, var det landar får vi se lite längre fram.

Flera medlemsprofiler hittar du här.

1 svar på ”Medlemsprofil: Agnetha Lundberg

Lämna ett svar