Medlemsprofil: Martin Bergström

Vi stiftar bekantskap med styrelseledamot och medlem Martin Bergström (Lavendelfoto).

Hur många år har du fotograferat?

Jag har väl alltid fotograferat fast mest dokumentärt som händelser jag har varit med om, ex fester, resor mm.

Jag gjorde en omstart av mitt fotointresse för några år sedan i samband med inköpet av min Nikon D300. Numera testar jag en mängd olika områden i syfte att bli en duktigare fotograf med bredd.

Varför började du fotografera?

Jag gillar foto som komplement till minnet för saker jag har upplevt eller att kunna ta del av saker eller händelser från andra utan att ha varit med själv. Jag gillar också foto som komplement eller ersättning av tavlor.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en fotograf?

Vet inte om det är en egenskap men man skall tycka att foto är kul, ständigt vilja lära sig mer och våga experimentera.

Vilken bild drömmer du om att ta?

Jag har väl ingen dröm jag går och när på men det hade varit kul – ifall jag nu hade haft kunnandet, staben och resurserna – att få fota en känd fotomodell promota en känd produkt på någon exotisk plats.

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

En bild på Jorden tagen från månen med häftigaste Hasselbladaren.

Hur ser en typsik bild tagen av dig ut?

Jag gillar tajta bilder, jag beskär dem hårt. I princip tar jag bort allt utrymme kring det som är mitt motiv.

Jag gillar att fotografera människor och just denna vinter tas det många studiofoton för att jag skall lära mig hantera mina nyinköpta blixtar.

Vad anser du är viktigast av teknik, komposition och känsla?

Ett foto skall helst förmedla en känsla eller en upplevelse och då behöver även tekniken och kompositionen vara satt.

Är foto en materialsport?

Båda ja och nej, beror lite på vad man vill fotografera. Beroende på motivet går det alldeles utmärkt att ta fantastiska foton med sin mobil eller en billig kompaktkamera. Som tur är det finns det ett stort utbud av fotogrejer även för en prylnörd som jag.

Beskriv din bästa bild med ord:

Jag vet inte vilken bild som är min bästa jag men jag är väldigt förtjust i de av mina foton där motivets ögon lyser av kärlek.

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Datorer. Jag var en av de första i Sverige att bygga en mikrodator 1977 av typen Imsai 8080 (PC hette så på den tiden) och den har jag kvar i mitt lilla museum. Kompletterar ju idag fotograferingen perfekt som dagens mörkrum. Jobbar också som IT-arkitekt idag.

Golf spelar jag massor men aldrig i den omfattning jag önskar mig. Medlem i Torslanda.

Musik (Spotify är en fantastisk tjänst men den saknar fortfarande mitt favoritband Pink Floyd)

Litteratur, då främst thrillers och deckare men det blir också massor om IT och foto.

Film, främst action som utmanar min anläggning därhemma.

Vilka inspirationskällor har du?

Fotomagasin, fotoböcker, personer med fotointresse i min närhet. Har börjat följa fotobloggar och läser Buchwalds blogg med stort intresse.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

En bok jag gärna gör reklam för är Göteborgarnas Promenadguide av Kabusa, Anders Hilmersson. En bok med inspirerande bilder och text som gör att man vill utforska Göteborg med omnejd tillsammans med sin kamera.

Jag har läst några ex av en ny tidning som heter Fotoguiden som känns otroligt inspirerande för mig, har stor förhoppning om att även nästa utgåva håller samma klass

Filmserien Planet Earth, är en fantastisk film gjord av det otroligt duktiga BBC med Attenborough i spetsen.

Vilken var din första kamera?

Minns inte riktigt men var väl nån Kodak instamatic-variant.

När jag var 16 (1972) köpte jag en kamera av märket Miranda med några gluggar av blandade märken. Min absoluta favorit var mitt 200-500 mm, som jag tog massor av härliga och experimentella bilder med. Vill minnas det vägde 2,5 Kg men tack vare vikten gick det att hålla kameran väldigt still, ner till 1/8 (ingen VR på den tiden ☺ ). Alltihop såldes när jag var 20+ för att finansiera andra intressen istället.

Hur många kameror har du ägt?

Ingen aning. Förutom en binge olika kompaktkameror genom åren, så är det nämnda Miranda också ett antal Pentax systemkameror.

Just nu fotar jag med Nikon D800 & D300, Canon Ixus 100 och iPhone

Har du vunnit någon fototävling?

Nej, bortsett från en deltävling hos Fotografiska föreningen.

Har du några fotoprojekt på gång?

Just nu tränar jag på studiofoto, jag gick några kurser i höstas och det blir några till nu i vår. Via min blogg får jag personer till min studio i vardagsrummet eller studion i Krokslätt som jag får möjlighet att träna på. Hjärtligt välkommen Du också.

Mer om Martin Bergström finner Du på hans hemsida Lavendelfoto.se.

Fler medlemsprofiler hittar du här.

Lämna ett svar