Medlemsprofil: Olle Orrö

Bild på mig

Hur många år har du fotograferat?

1976, tror jag det var, när jag gick och köpte mig en systemkamera av märket Olympus, modell OM2. Den höll jag på att fotografera med i tre eller fyra år. Då kom motorcyklar in i mitt liv, och kameran gillade inte att åka motorcykel lika mycket som jag. Den dog av vibrationer.

kamera1

Fast jag slängde den inte, utan den står kvar på hyllan som ett minne.

Under tiden hade jag skaffat mörkrum och lärde mig lite av det hantverket.

Tiden gick och det blev familj och barn, samt hojåka och lite racing. Jag hade väl några kompaktkameror också som jag tog lite kort med. Dock inget allvarligt.

2008 var det några på jobbet som köpte systemkamera. I och med att fotosnacket började, så blev jag sugen på att börja igen. 2009 köpte jag en lite bättre kompakt, för att känna om det fortfarande var kul. Och det var det.

Följaktligen införskaffades en rekordelig kamera 2011. Började lära mig lite Photoshop. Gick kurser och började i klubben.  Kameran lurade jag på en arbetskamerat, eller om han lurade mig, 2012. Det hade kommit en nyare modell. Har också köpt en storformat som jag försöker restaurera och lära mig plåta med.

Så om jag har fotograferat i 36 eller 3 år är öppet till tolkning.kamera2

Varför började du fotografera?

Min introduktion till fotografins värld började när jag pryade andra hälften av sextitalet. Jag har för mig att vi pryade i 7:an på den tiden, men jag kan ha fel.

I vilket fall som helst så pryade jag som laboratorieassistent (tyckte nog att det fräckt namn utan att veta vad det var) hos laboratoriet på SKF. I samma laboratorie fanns en fotograf som förbarmade sig över mig. Jag fick följa med honom och fotografera, framkalla film och papper och hantera stor- och mellanformatskameror. Eftersom han lät mig göra mycket själv så gjorde det ett avtryck i mig. Förmodligen var det det som fick mig att köpa kamera och börja fotografera när jag tjänade egna pengar och hade råd med kamera.

SKF har för övrigt varit min arbetsgivare de senaste 37 åren.

Vilken bild drömmer du om att ta?

Jag tror inte att jag har någon speciell drömbild. Ibland känns det när man tar bilden att ”Där satt den”. Kan man sedan få bilden att växa i bildbehandling och därefter få uppskattning för den, så är det gott nog för mig.

Vilken känd bild önskar du att du tagit?

Det finns så mycket bra foto att det är för svårt för mig att önska någon speciell.

Hur ser en typisk bild tagen av dig ut?

Vet inte om det finns. Eftersom jag är ”nykär” i foto så influeras jag av all möjligt som jag testar och härmar. Kanske har jag en dragning mot rena bilder med nån eller några detaljer.

Beskriv din bästa bild med ord:

Det skall nog vara kajakpaddlaren på Tibern. Där såg jag bilden innan jag tog den och det kändes rätt vid avtrycket. En ren bild med en röd kajak mot mycket grönt vatten.

Vilka övriga intressen förutom fotografering har du?

Det skall nog vara motorcyklar. Har en Ducati 900SSie.

Vilka inspirationskällor har du?

Det är så mycket olika. Nåt man läst i tidningar nätet eller sett på utställningar. Just nu vill jag bli bättre på studio och ljussättning. Hoppas Martin kan hjälpa mig.

Vilka är dina bästa bok, länk- eller film-tips?

Just nu håller jag på med en bra bok ”Konsten att ta vinnande bilder” av Göran Segerholm.

Moderskeppets filmer.

B&H har föreläsningar :

http://www.bhphotovideo.com/

 

Har du några fotoprojekt på gång?

Jag känner att jag spretar åt alla håll med mitt fotande och önskar ibland att jag hade mer en röd tråd att följa.

Därför har jag börjat att samla en svartvit porträttserie med arbetsnamnet ”Family and Friends” som skall bli en egen fotobok. Har jag tur och skicklighet kan det bli en utställning.

Sedan är det i.o.f.s. rätt kul att försöka sig på allt möjligt. Foto skall vara kul. Oavsett varför man håller på eller vad andra tycker.

 

Flera medlemsprofiler hittar du här.

 

Lämna ett svar