Medlemsmöte 10 oktober

Hans CarlbrandDen 10 oktober är det dags för medlemsmöte igen, denna gång kommer Hans Carlbrand och berättar om sitt projekt “Meningen med livet” där han intervjuat överlevare från de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Så här presenterar Hans sitt projekt:

Det är snart 70 år sedan befrielsen. Med den blev sanningen om koncentrationslägren och vad som pågått där långsamt en verklighet för omvärlden. Med befrielsen rullade de så kallade vita bussarna, med överlevare. Organisationen bakom, beräknade att bussarna räddade 15 000 människor varav många hamnade i Sverige. Flera av dessa valde att stanna kvar och bygga en ny tillvaro här. 

Bilderna som jag kommer att visa är en del i ett fotobokprojekt som handlar om möten och samtal kring bilderna med människor som överlevt… 

Personligen har jag i många år funderat hur människor klarar av att uthärda den till total mänsklig förnedring de utsatts för i getto och koncentrationsläger. Vi har alla tagit del av vittnesmålen om den obeskrivliga behandling människor utsattes för i dessa läger, enkom för sitt ursprung eller sin övertygelse eller sexuella läggning. 

I dag har vi i många länder politiska partier, med starka nationalsocialistiska grundvärderingar och uttalat främlingsfientliga åsikter i ledande ställning i riksdag och beslutande organ på olika nivåer. Det betyder i praktiken att en skrämmande andel av valmanskåren sympatiserar med dessa åsikter!

Utöver Hans föredrag kommer blir det sedvanlig fika och tematävling.

Snabbinfo:

  • Datum: Torsdagen 10 oktober 2013
  • Tid: start kl 18:30 med fika, mötet börjar 19:00 och avslutas runt 21:30
  • Var: Nordengården, Stockholmsgatan 16
  • Kvällens aktivitet: Föredrag av Hans Carlbrand
  • Kvällens tema närvarotävlingen: Fritt

Lämna ett svar