FFG fick med sig ett vandringspris från Göteborgsmästerskapet

 

Vandringspris klass D Enstaka digital- FFG

Juryns inledande ord
Det är ett hedrande uppdrag att vara jury för Göteborgsmästerskapet i Fotografi 2019.  
Men också ett krävande uppdrag.

Att verkligen se varje bild; innehåll, motiv, komposition, bildutsnitt, färger och toner, linjer och former. Teknikval som exponering, objektiv och redigering. Att öppna sig för bildens tilltal och berättelse. För även om det finns klara och tydliga förhållanden som skiljer ut en riktigt bra bild så fångas vi människor av olika saker, tilltalas och berörs på olika sätt. Så glöm inte att det också finns ett personligt tyckande i resultatet. Såsom det alltid gör när det kommer till konstens olika uttryck.

Vi har inte alltid varit helt eniga. Men vi har alltid försökt vara rättvisa utifrån det uppdrag vi haft/ och de kriterier vi ställt oss. När det gäller enskilda bilder har vi haft ett stort material att utgå ifrån där kvaliteten ofta varit hög. Kollektioner är mycket svårare. Vad utmärker en bra kollektion? Där finns en berättelse. Varje bild har något nytt att lägga till för helheten, ett annat perspektiv, en ny vinkel.  Något utöver och annat än tre, fyra enstaka bra bilder. Bilderna förhåller sig också till varandra vad gäller allt tekniskt och måste hålla en jämn hög kvalitet.

Vi är glada att så många hittat till den fotografiska bilden och lockas av dess möjligheter och inte minst till glädjen att fotografera och få utvecklas som fotograf. Vi hoppas att de som inte uppmärksammas särskilt i kväll fortsätter att hitta nya spännande fotografiska utmaningar; det blir väl ett     nytt mästerskap nästa år? Och vi hoppas att de som hämtar hem hedersbetygelser gläds över framgången och vaknar i morgon sugna på nya fotografiska projekt.

Juryn

P-O Alfredsson, Eva Brandin och Sarah Lycksten

 

Klass B Silver – Lars Aune, FFG Göteborg    ”När du möter den rätte”

 En fantasifullt illustrerad berättelse som sticker ut. Fotografen tar med betraktaren på ett händelseförlopp skildrat med både humor och värme. Här leder varje bild vidare längs en tidslinje. Fotografen lyckas väl i att hålla samman historien i färgskala och tonomfång.

 
Klass D Guld – Anders Hammarström, FFG Göteborg ”Isolated”

En suverän bild av ett välkänt motiv men med en ovanlig och komposition utförd med största finess och stor teknisk precision i varje detalj.

 
Diplom klass D – Rijad Buzimkic

 

 
Diplom klass D- Jarmo Väyrynen