Utmaning i bildbehandling

Presentera en bild uppbyggd av lager

Har ni inte jobbat med ett bildbehandlingsprogram som hanterar lager innan så ta nu chansen att lära er! Ni får nämligen ett smörgåsbord av bilder att använda er utav och kommer förmodligen att ha väldigt roligt. Och när något är roligt – då lär man sig lättare.

Ni får tillgång till 99 objekt. 93 av dessa är färdiga, redan frilagda bilder, på allt ifrån fjärilar till slott. Bara att klistra in i ert blivande mästerverk! Det finns 6 bakgrunder att använda som grund. Ensamma eller i en mix.

Ni får använda bilderna precis hur ni vill. Dra och tänja, klippa, deformera, blanda, färga, ljusa upp eller mörka. Allt är tillåtet. Det finns INGA begränsningar. Använd vilka verktyg ni vill. Det enda jag vill är att ni enbart använder er av dessa 99 objekt. Inga andra bilder. Ni får bygga upp er bild med hur många av bildobjekten som ni själva önskar.

Vill ni göra en galet surrealistisk bild med en flygande isbjörn, så gör ni det. Vill ni skapa ett dramatiskt landskap så gör ni det. Känn er fria! Syftet är att lära och ha kul! Jag rekommenderar alla att se dokumentären ”Längtan är en plats” på SVT Play om bildkonstnären Erik Johansson för inspiration (tillgänglig till 19 april 2021). Erik är fantastiskt kreativ och har ofta en djupare tanke bakom sina bilder.

Det mest välkända programmet som hanterar lager är Photoshop. Det finns dock en uppsjö av andra alternativ, både betal- och gratisprogram. Ett bra gratisalternativ som fungerar för både PC och Mac är Pixlr E. Det är helt webbaserat och lätt att nå från vilken dator som helst så länge man har tillgång till internet. Jag visade lite snabbt på vårt senaste onlinemöte hur man hanterar lager i Photoshop och Pixlr E. Det finns dock väldigt mycket info om detta online.

Har ni frågor är det bara att höra av er så skall jag försöka hjälpa till!

Tanken är att vi sedan lägger upp och visar våra bilder i Facebookgruppen FFG Bildbehandling. Där kan vi också diskutera och hjälpa varandra under vägen. Ni får göra hur många bildvarianter som helst och ta den tid ni behöver. Men det vore kul om vi kunde börja presentera något inom några veckor. Kanske i juni?

Åtkomst till de 99 objekten samt nyttiga länkar och info får man via Facebookgruppen FFG Bildbehandling (tillgänglig för medlemmar).

Lycka till och mycket nöje!

/Marino